Dobelē nogalinātās Diānas slepkavas tomēr tiesās

© f64

Pārdzīvojums par desmit gadus vecās Diānas Kozlovskas traģisko likteni Dobeles iedzīvotājos ir norimis. Bez sakāpinātām emocijām dobelnieki pastāsta par vietu, kur meitenīte bija aprakta, savukārt par savulaik galvenajiem aizdomās turamajiem – Diānas māti Baibu un patēvu Andreju – izsakās vienaldzīgi.

Turpretī policija abus meitenes aizbildņus aizvadīto četru gadu laikā nav izlaidusi no redzesloka un beidzot pret viņiem uzsākta kriminālvajāšana. Notiesāšanas gadījumā Diānas mātei draud mūža ieslodzījums.

«Kurš gan cits, ja ne mamma, viņu nogalināja, viņai tāda vēsa attieksme pēc Diānas nāves bija,» saka meitenes kādreizējais kaimiņš Egīls. Viņš Diānu atceras kā dzīvespriecīgu un sabiedrisku meitenei, taču vecuma atšķirību dēļ ar viņu nav īpaši kontaktējies.

Māti salauzt neizdodas

Diāna pazuda 2007. gada 14. augustā un tika atrasta tikai 8. septembrī netālu no mājām, rūpīgi noslēpta purvājā aiz tirgus. Meitenes līķi uzgāja vietējie puikas, viņiem aizdomīga bija šķitusi kodīgā smaka. Ap Diānas kaklu bija apsietas viņas apakšbikses, it kā imitējot maniaka plosīšanos, taču vietējie iedzīvotāji līdzīgi kā policija versijai par garīgi slimu sērijveida slepkavu neticēja.

«Nu, maniaku jau mums te nebija, domāju, ka tās ir muļķības. Patēvu Andri pazīstu kopš bērnības – kādreiz kopā pa pagalmu skraidījām, viņš tāds labsirdīgs vienmēr šķita, daudz brāļu. Nedomāju, ka viņš būtu vainīgs,» saka dobelniece Astra. Viņa pieļauj, ka noziegums, iespējams noticis nejauši – bērns kritis, un stresa situācijā abi izlēmuši par tādu rīcību. «Es nezinu, kā rīkotos, katram var gadīties,» nosaka Astra.

Viņa Baibu un Andreju redzējusi braukājam pa Dobeli, pirms pāris nedēļām viņa pie kāda saimnieka lasījusi zemenes. Vecajā dzīvoklī sieviete gan vairs neuzturas. Iespējams, lai nepievērstu sev lieku uzmanību, iespējams, citu motīvu vadīta. Pēc neoficiālas informācijas, pirms četriem gadiem, kad policija devās pārbaudīt Kozlovsku dzīvokli, tas bijis rūpīgi izberzts ar ķīmiskiem tīrīšanas līdzekļiem.

Aizdomas uz Baibu krita arī tāpēc, ka sieviete pēc meitas zaudēšanas izturējās apbrīnojami savaldīgi. Kā atzīst kriminālpolicija – pratināšanu laikā Baibu salauzt nav izdevies, viņa sniegusi konsekventas liecības.

Gatavi linča tiesai

Dobelnieks Gatis, kura māsa pazīst Diānas īsto tēvu, ir pārliecināts, ka no Baibas atzīšanos izspiestu. Viņš gan piebilst, ka pēc «tikšanās viens uz vienu» viņam atkal būtu jādodas cietumā, kur pavadīta liela daļa dzīves. Tieši aiz restēm viņš 80. gadu vidū iepazinies ar Diānas patēvu Andreju. «Es nekad neticēšu, ka viņš ir vainīgs, pat ārēji nevar pateikt, ka viņš bijis saistīts ar krimināliem elementiem. Tāds solīds cilvēks,» saka Gatis.

Viņš ar Dobeles policistiem ir labi pazīstams un norāda uz kārtībsargu bezspēcību, ko tie parādījuši, meklējot pazudušo meiteni. «Man arī ir 1992. gadā dzimusi meita. Ja viņa pazustu, es saceltu visu Dobeli kājās, bet atrastu!» saka bijušais ieslodzītais. Pēc viņa domām, vainīgs nav nedz Andrejs, nedz Baiba – viņi visticamāk slēpjot īsto slepkavu. «Esmu sēdējis un pēc savas saprašanas spriežu, ka viņi, iespējams, ir iebiedēti. Nav arī zināms, vai Diāna nebija izvarota. To gan varu pateikt, ka Andrejs, kad sadzērās, mīlēja līst pie jauniem skuķiem bučoties,» saka Gatis.

Diānas brālis atrodas drošībā

Diānas jaunākais brālis joprojām dzīvo kopā ar māti. Apmēram mēnesi, ko Baiba pēc Diānas slepkavības pavadīja apcietinājumā, puika mitinājās pie tēva, taču ātri vien atgriezies pie mātes.

Dobeles novada bāriņtiesā Neatkarīgajai paskaidro, ka pagaidām nav saņemts neviens oficiāls dokuments par Baibas arestu, tāpēc puiku no ģimenes ārā ņemt neviens negrasās. «Šobrīd mūsu rīcībā nav nekādas informācijas, tik, cik no medijiem, bet uz tā pamata nevaram iet un atņemt mātei bērnu,» saka bāriņtiesas priekšsēdētāja Sandra Lapinska-Leiere.

Arī Dobeles sociālais dienests uzskata, ka pagaidām mazgadīgajam zēnam briesmas nedraud. Dienesta vadītājas vietniece Aija Renga atklāj, ka Diānas māte aktīvi sadarbojas ar sociālo dienestu un dzīves apstākļi pie viņas ir labi.

Pagaidām nav zināms, kad lieta nonāks līdz tiesai, šobrīd noris pirmstiesas izmeklēšana. Baibai uzrādīta apsūdzība par slepkavību pastiprinošos apstākļos, par ko likums paredz sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu. Savukārt Andrejam apsūdzība celta par nozieguma pēdu iepriekš neapsolītu slēpšanu. Par to likumā paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais