Rīgā par 18 koku nociršanu piespriež vairāk kā 38 000 latus lielu sodu

Rīgas centrā, Krišjāņa Valdemāra ielā 41, kultūrvēsturiski ļoti vērtīgu ēku iekšpagalmā patvaļīgi, bez saņemtas atļaujas ir nozāģēti 18 lieli koki. Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija piespriedusi zaudējuma atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu pieckārtīgā apjomā – 38 480 latu.

Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko: „Zemes īpašnieks ir atbildīgs par to, kas notiek viņa īpašumā. Grūti iedomāties ticamu iemeslu, kāpēc lai nepiederoša persona iekļūtu slēgtā, nožogotā teritorijā, ieguldītu laiku un darbu, lai profesionāli nocirstu lielus kokus, kurus turpat arī atstātu. Tas ir pēdējo gadu lielākais patvaļīgas koku ciršanas gadījums, un atbilstoši noteikumiem zemes īpašniekam būs jāmaksā par dabas daudzveidības samazināšanu pieckārtīgā apjomā”.

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Andis Cinis: „Šo koku nociršana degradē Rīgas vēsturiskā centra kā pasaules kultūrvēsturiskā mantojuma vietas kvalitāti, tādēļ pilnībā atbalstu Apstādījumu saglabāšanas komisijas lēmumu.”

Slēgtā, nožogotā teritorijā Krišjāņa Valdemāra ielā 41 tika nozāģētas 10 liepas un viena kļava (koku celmu caurmērs no 35 cm līdz 60 cm), koku lapas apsekojuma brīdī nebija savītušas, koku stumbri sazāģēti gabalos un zari sakrauti kaudzēs. Koki cirsti bez Apstādījumu saglabāšanas komisijas atļaujas, nenomaksājot zaudējuma atlīdzību dabai, kā arī pārkāpjot Ministru kabineta 29.08.2006. noteikumus Nr.717 „Kārtība koku ciršanai ārpus meža zemes”, kas paredz, ka no 15. aprīļa līdz 30. jūnijam ir pilnībā aizliegta koku ciršana. Tāpat teritorijā atklāti vēl 7 koku celmi (1 osis un 7 kļavas caurmērā no 35 cm līdz 72 cm).

Fakts par koku patvaļīgu nociršanu šī gada 21. jūnijā tika konstatēts pateicoties telefona zvanam, Apstādījumu inspekcijas inspektore kopā ar zemes īpašnieku apsekojot teritoriju. Pēc zemes īpašnieka un apsaimniekotāja paskaidrojumu saņemšanas jautājums 2011. gada 11. jūlijā izskatīts Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijā.

Zemes gabala īpašnieks ir SIA „VG BEHEER LATVIA”, un teritorijas apsaimniekotājs SIA “VV Group” skaidroja, ka viņiem nav informācijas par to, kas ir nozāģējis kokus. Taču Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.62 „Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi” nosaka, ka par apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību ir atbildīgs zemes īpašnieks vai tā tiesiskais valdītājs.

Latvijā

Šodien un rīt valsts aizsardzības mācību "Namejs 2024" laikā Rīgas pašvaldības Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvalde (CAOIP) sadarbībā ar dažādiem dienestiem praktiski izspēlēs iedzīvotāju evakuācijas un izmitināšanas procesu, informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Svarīgākais