Sadedzina siena šķūni un savu auto

Kāda garīgi nelīdzsvarota liepājnieka dēļ Gaviezes pagasta ļaudis palikuši bez ziemai sarūpētā siena. Vīrietis nezināmu iemeslu dēļ nodedzinājis paziņas siena šķūni, kurā sauso lopbarību glabāja vairāki pagasta iedzīvotāji, turklāt pirms dedzināšanas ēkā iestūmis arī savu auto, kuram ļāvis sadegt.

Nodarītie zaudējumi varētu pārsniegt 50 000 latu.

Laikraksts Kurzemes Vārds vēsta, ka ugunsnelaime notikusi agri no rīta un tās likvidēšanā piedalījušās piecas ugunsdzēsēju cisternas. Ķaupu mājās šķūnis dedzis 300 kvadrātmetru platībā un gandrīz pilnībā nopostīts. Būtiski, ka vieta, kurā notika ugunsgrēks, ir ne tikai ar praktisku nozīmi, bet kultūrvēsturisku mantojumu. Proti, 19. gadsimta pirmajā pusē, kad populāra bija mājmācība, Ķaupu māju laidarā ielikti pamati vietējā apriņķa izglītībai.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirkņa priekšnieks Gints Ešenvalds norāda, ka vainīgais ir aizturēts un par dedzināšanu sākts kriminālprocess.

Aizdomās turamais ir kāds 59 gadus vecs liepājnieks. Viņam par ļaunprātīgu dedzināšanu draud cietumsods no trim līdz desmit gadiem. Zināms, ka sienu šķūnī turējuši trīs lauksaimnieki un liesmas aprijušas 100 siena ruļļu. Lai atjaunotu uguns nopostīto celtni, tās īpašniekiem nāksies ieguldīt vismaz 50 000 latu, liecina provizoriski aprēķini.

Līdzās esošo māju saimnieks Salvis Audars atklājis, ka dedzinātājs bijis cietušā paziņa, ar kuru viņš kontaktu uzturējis jau vairākus gadus.

Vīrietis ieradies ciemos ar savu auto, taču nedz dedzināšanas rītā, nedz agrāk viņi nav strīdējušies, tāpēc versija par atriebību tiek izslēgta. Visticamāk, ka dedzinātājam mānija sākusies garīga rakstura problēmu dēļ.

Grobiņas novada Gaviezes pagasta pārvaldes vadītāja Regīna Putniņa Neatkarīgajai stāsta, ka nodegušais siena šķūnis šobrīd ir sakopts, taču nav izlemts, ko ar to darīt tālāk. «Ja vajadzēs, esam gatavi palīdzēt ar darbarokām – saviem stipendiātiem. Par finansiālu atlīdzību vēl precīzi pateikt nevaram. Es vainīgo personiski nepazīstu, bet varu teikt, ka pagastam nodarīts patiesi liels zaudējums,» saka R. Putniņa.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais