Šogad Līgo svētku nedēļā apzagtu īpašumu mazāk nekā pērn

Garajās Līgo svētku brīvdienās Valsts policijas darbinieki Rīgas reģionā reģistrējuši 35 zādzības no dzīvokļiem un privātmājām. Policijā biznesa ziņu portālam BNN.LV norādīja, ka tas nav ne daudz, ne maz, līdz ar to var teikt, ka svētki aizvadīti salīdzinoši mierīgi.

21. jūnijā reģistrētas deviņas zādzības, 21. jūnijā – četras, 22. jūnijā – trīs, un tikpat daudz arī Līgo dienā. Savukārt Jāņos reģistrētas sešas zādzības, 25. jūnijā – trīs, bet 26. jūnijā – septiņas zādzības, atzina Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Toms Sadovskis.

Tomēr kā uzsvēra Sadovskis, statistika vēl var mainīties, jo daudzi cilvēki, saprotot, ka zagli uz karstām pēdām vairs nenoķert, policijā nevēršas uzreiz.

Tāpat ir divas svinētāju grupas – tie, kuri svin tikai 23. un 24. jūnijā, un tie, kuri svin visas garās svētku brīvdienas, līdz ar to viņi mājās atgriežas un arī zādzību pamana vēlāk, sacījis Sadovskis, uzsverot, ka arī šīs nedēļas laikā policijā varētu ienākt iedzīvotāju ziņojumi par apzagtiem īpašumiem Jāņu brīvdienās.

Pagājušā gada Līgo svētku nedēļā Valsts policijas darbinieki Rīgas reģionā reģistrējuši 38 zādzības, bet pēcsvētku nedēļā, kad iedzīvotāji atgriezušies mājās, reģistrētas jau 47 zādzības no dzīvokļiem.

Zagļi garās svētku brīvdienas iecienījuši, lai netraucēti paviesotos svinētāju mājokļos. Arī Valsts policijas pieredze liecina, ka tieši svētku brīvdienās pieaug zādzību skaits.

Zagļu darbu bieži vien veicinām mēs paši, neuzmanīgi attiecoties pret sava īpašuma drošību gan ikdienā, gan arī ilgākas prombūtnes laikā. Valsts policijas dati par zādzībām Rīgas reģionā liecina, ka 24 % gadījumu zagļi mājoklī iekļūst, izmantojot neaizslēgtas durvis, neaizvērtus logus vai balkonus. Vasarā ir raksturīgi, ka tiek atstāti atvērti logi telpu vēdināšanai, kas atvieglo zaglim iekļūšanu īpašumā, norāda Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Arī apdrošināšanas uzņēmuma Balta ekspertu pieredze rāda, ka, jo garākas ir svētku brīvdienas, jo lielākam riskam ir pakļauts iedzīvotāju īpašums. 2009. gada Jāņos bija piecas oficiālas brīvdienas, savukārt 2010. gada Jāņu brīvdienas bija nedēļas vidū un iedzīvotāji aktīvi izmantoja iespēju paņemt brīvu visu svētku nedēļu, kas attiecīgi ļāva izvērsties zagļiem. Tā rezultātā, salīdzinājumā ar 2009. gada Jāņu brīvdienām, atlīdzību pieteikumu skaits par zādzībām pagājušajā gada Jāņos dubultojās. Turklāt ir raksturīgi, ka līdz ar brīvdienu daudzumu pieaug arī atlīdzībās izmaksātās summas. 2010. gadā izmaksāto atlīdzību summa par zādzību pieteikumiem Jāņos, salīdzinot ar 2009. gadu, ir pieaugusi par 56 %. Šāda tendence ir skaidrojama arī ar to, ka zagļiem ir vairāk laika sagatavoties un lielākas iespējas piekļūt vērtīgākām lietām.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.