Policija brīdina no zagļiem svētkos

Jāņu brīvdienu laikā Valsts policija (VP) brīdina par pastiprinātu zagļu uzdarbošanos, savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka peldēties alkohola reibumā ir bīstami dzīvībai. Beidzamajā laikā Latvijā noslīkuši jau vairāk nekā 40 cilvēku.

VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš atgādina, ka vislabāk ir peldēties draugu vai radu pulkā, taču, ja gribas veldzēties ūdenī vienatnē, pirms tam vajadzētu pabrīdināt tuviniekus. Jāņu svinēšana daudziem notiks nepazīstamās vietās, tāpēc pirms tam vajadzētu painteresēties par peldvietu drošību. Uzmanīgiem jābūt arī ar ugunskuru un grilu kurināšanu. O. Āboliņš atgādina veco patiesību, ka iekuram nav ieteicams lietot benzīnu, acetonu vai citas ātri uzliesmojošas vielas. Cepšanas vietu vēlams izvēlēties saprātīgā attālumā no celtnēm.

«Ugunskura vieta iepriekš ir jāsagatavo, tā jānorobežo ar akmens krāvumu, vai arī ugunskura vietai apkārt vajadzētu aprakt zemi, lai uguns nevarētu izplatīties tālāk,» saka O. Āboliņš.

Par drošību svētku laikā aicina padomāt arī VP šefs Artis Velšs, kurš atgādina, ka svētku reizēs pieaug huligānisku rīcību skaits, kautiņi un zādzības.

«Pērn tika reģistrēti vairāk nekā četri tūkstoši šādu noziegumu, un no tiem aptuveni 60 līdz 70% gadījumu ļaundari īpašumos iekļuva bez īpašas piepūles, jo tika atstāts vaļā logs vai durvis,» stāsta A. Velšs. Brīvdienās plašus reidus sola arī Ceļu policija, tāpēc A. Velšs aicina iedzīvotājus būt saprotošiem.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais