Kriminogēnā situācija Rīgas reģionā ir pasliktinājusies

Pēdējā laikā kriminogēnā situācija Rīgas reģionā ir pasliktinājusies, šodien preses konferencē atzina Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis.

Pēc Ķuža teiktā, pieaudzis laupīšanu skaits, bet sevišķi bīstami ir tas, ka pieaudzis laupīšanu skaits, pielietojot vardarbību un šaujamieročus kā biedinājumu. Laupīšanas Rīgas reģionā tiek veiktas katru dienu. Lai gan policija arī regulāri aiztur laupītāju grupas, veidojoties arī jaunas.

Situācija nav labāka arī citviet Latvijā. VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis preses konferencē uzsvēra, ka pieaudzis tieši smago un sevišķi smago noziegumu skaits. Turklāt prognozes nākamajam gadam arī nav iepriecinošas. Pēc Kviesīša teiktā, vismaz nākamā gada sākumā kriminogēnā situācija neuzlabosies.

Vislielākais pieaugums salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir tieši tīšu slepkavību izdarīšanā - tas pieaudzis par 11%. Galvenokārt šīs slepkavības veiktas sadzīvisku motīvu dēļ, parasti cietušajam kopā ar vainīgo kopīgi lietojot alkoholu. Motīvs slepkavībām esot arī mantkārīgi iegūt svešu mantu. Visvairāk šādu noziegumu skaits pieaudzis Rīgas reģionā - Rīgā, Jūrmalā un Ogrē, kā arī Vidzemes reģionā.

Kā liecina statistikas dati, pērn deviņos mēnešos visā valstī tika reģistrēta 81 slepkavība, bet šogad - 88.

Ne tikai Rīgas reģionā, bet arī visā Latvijā kopumā pieaudzis laupīšanu skaits. Pērn deviņos mēnešos tika reģistrētas 1050 laupīšanas, bet šogad jau 1171, no tām 121 bijusi dzīvokļu vai viensētu aplaupīšana.

Krasi pieaudzis zādzību skaits. Šogad deviņos mēnešos reģistrētas 19 845 zādzības, bet 2008.gada deviņos mēnešos - 17 918. Tāpat pieaudzis krāpšanu skaits un noziegumi, kas saistīti ar nelegālo narkotisko vielu apriti.

Svarīgākais