VID aiztur kilogramu marihuānas un 1,9 kilogramus īpaši bīstamu narkotisko vielu

Maijā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki novērsuši divus mēģinājumus ievest Latvijā ievērojamu daudzumu narkotisko vielu.

11.maijā kādā kurjerpasta sūtījumā no Ķīnas VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki atklāja 1,876 kg aizliegtu un sevišķi bīstamu narkotisko un psihotropo vielu 4-metil-etilkatinonu, bet 20.maijā Grenctālē atklāja automašīnā paslēptu kilogramu marihuānas.

VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki, pamatojoties uz ārvalstu kolēģu sniegto informāciju, veica muitas kontroles pasākumus kādam kurjerpasta sūtījumam no Ķīnas, kuram kā nosūtītājs bija uzrādīts kāds Ķīnā reģistrēts uzņēmums, bet kā saņēmējs – kāda fiziska persona Latvijā. Sūtījums bija iesaiņots divos folija iepakojumos, un tiesībsargiem radās pamatotas aizdomas, ka sūtījumā esošā viela varētu būt narkotiskā vai psihotropā viela. Procesa ietvaros saņemtais Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes ekspertīzes slēdziens apliecināja, ka sūtījumā esošā viela ir 4-metil-etilkatinons ar kopējo svaru 1876,62 grami, kas pieskaitāma aizliegtām sevišķi bīstamām narkotiskām un psihotropām vielām.

Pēc VID Muitas kriminālpārvaldes speciālistu aprēķiniem šāda minētās vielas daudzuma cena nelegālajā tirgū (mazumtirdzniecībā) varētu būt aptuveni 50 000 eiro.

Sākotnēji par atklāto pārkāpumu tajā pašā dienā tika ierosināts kriminālprocess pēc Latvijas Krimināllikuma 190.1 panta 1.daļas [3] par psihotropo vielu pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai, taču pēc ekspertīzes slēdziena saņemšanas tas tika pārklasificēts pēc Krimināllikuma 190.1 panta 2.daļas un 253.1 panta 3.daļas par psihotropo vielu neatļautu glabāšanu, pārsūtīšanu realizācijas nolūkā, ja tas izdarīts lielā apmērā.

Procesa ietvaros veikto procesuālo darbību un operatīvo pasākumu rezultātā 2011.gada 31.maijā un 1.jūnijā tika aizturētas divas personas - 1970. un 1949.gadā dzimuši Latvijas pilsoņi. Vienam no aizturētajiem, 1949.gadā dzimušajai personai, piemērots aizdomās turētā statuss un ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Savukārt 2011.gada 20.maijā, veicot operatīvos un muitas kontroles pasākumu uz Eiropas Savienības iekšējās robežas, autoceļa A7, apdzīvotā vietā „Grenctāle”, VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki, apturēja divas no Lietuvas iebraucošas vieglās automašīnas - automašīnu Mazda 626, ko vadīja kāds 1988.gadā dzimis Latvijas Republikas pilsonis, un automašīnu BMW, kas pavadīja Mazdu 626, un kurā atradās trīs 1987., 1988. un 1989.gadā dzimuši Latvijas Republikas pilsoņi.

Abu automašīnu muitas kontroles laikā Mazda 626 bagāžas nodalījumā tika konstatēti melnas krāsas polietilēna maisi, bet tajos – gaiši brūni vakuuma maisi. Viens no tiem bija atvērts un tajā redzama zaļganbrūna augu izcelsmes viela. Saņemtais Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes eksperta atzinums apstiprināja, ka vakuuma maisos sapakotā un polietilēna maisos paslēpta viela ir viens kilograms marihuānas. Pēc VID Muitas kriminālpārvaldes speciālistu aprēķiniem šāda minētās vielas daudzuma cena nelegālajā tirgū (mazumtirdzniecībā) varētu būt aptuveni 5 000 eiro.

Par atklāto pārkāpumu tajā pašā dienā, 2011.gada 20.maijā, VID Muitas kriminālpārvalde ierosināja kriminālprocesu pēc Latvijas Krimināllikuma 190.1 panta 2.daļas par narkotisko vielu kontrabandu lielā apmērā un personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un abās automašīnās esošās personas aizturēja. Kriminālprocesa ietvaros personas ir atzītas par aizdomās turētajām un pēc nopratināšanas par lietas apstākļiem tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Abos uzsāktajos kriminālprocesos turpinās pirmstiesas izmeklēšana un izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

2011.gada piecos mēnešos VID Muitas kriminālpārvaldē par narkotisko vai psihotropo vielu kontrabandu uzsākti 59 kriminālprocesi, kuru ietvaros izņemti vairāk kā astoņi kilogrami dažādu narkotisko vai psihotropo vielu (8049,7457 grami).

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais