VID novērš mēģinājumu ar viltotu dokumentu palīdzību ievest Latvijā zagtu autoriepu kravu

6.jūnijā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes Mobilo vienību darbinieki, veicot muitas kontroles pasākumus kādai ar prāmi no Zviedrijas iebraukušai kravas automašīnai, atklāja, ka kravas pavaddokumenti ir viltoti, bet kravā esošās 624 autoriepas, iespējams, nozagtas no kāda uzņēmuma noliktavas Norvēģijā.

VID Muitas kriminālpārvaldes Mobilo vienību darbinieki veica kontroles pasākumus Ventspils ostā kādai Lietuvā reģistrētai kravas automašīnai, kas bija iebraukusi Latvijā no Zviedrijas ar prāmi SCOTTISH VIKING. Autovadītājs varēja uzrādīt tikai daļu no visiem nepieciešamajiem kravas - 524 vieglo un 100 smago automašīnu riepu - pavaddokumentiem un to starpā nebija pavaddokumentu par kravas izcelsmi. Tādēļ VID Muitas kriminālpārvaldes darbiniekiem radās aizdomas par uzrādīto kravas pavaddokumentu autentiskumu. Aizdomas vēl vairāk pastiprināja fakts, ka kravas padziļinātās kontroles laikā automašīnas vadītājs informēja, ka kravā esošās automašīnu riepas tika iekrautas Norvēģijā, Oslo, nevis Zviedrijā, kā tas bija norādīts kravas pavaddokumentos.

Nepilnīgi iesniegtajos kravas pavaddokumentos kā kravas nosūtītājs tika uzrādīts kāds Zviedrijā reģistrēts uzņēmums, bet kā kravas saņēmējs – kāds Lietuvas uzņēmums, taču veicot saraksti ar Zviedrijas muitas dienestu, tika iegūta informācija, ka norādītais Zviedrijas uzņēmums vairs nav aktīvs un to ir pārņēmis cits uzņēmums. Papildus sazinoties arī ar vairākām Skandināvijas valstu tiesībaizsardzības iestādēm, VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieku rīcībā nonāca informācija, ka, iespējams, kravā esošās vieglo automašīnu riepas ir nozagtas no kāda uzņēmuma noliktavas Norvēģijā. Šobrīd tiek veiktas darbības, lai iegūtu apstiprinājumu šim faktam.

Nepilnīgi iesniegtie kravas pavaddokumenti, kā arī cita papildu saņemtā informācija liecina par to, ka Lietuvas uzņēmums nav ievērojis Padomes Regulas Nr. 2913/92 51.panta 1.daļas nosacījumus 1 un 2011.gada 7.jūnijā ir uzsākta administratīvā lietvedība saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201. 12 pantu 2 par kontrabandu.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais