Beidzot noskaidrots, kurš no laupītājiem Jēkabpilī nošāva policistu

Zemgales tiesas apgabala prokuratūra nolēmusi saukt pie kriminālatbildības Jēkabpils spēļu zāles Fēnikss laupītājus un policista Andra Znotiņa slepkavas. Pēc prokurores Vidas Kravcovas domām, ņemot vērā lietas apjomu, uz tiesu tā tiks sūtīta augustā.

Vairākiem apsūdzētajiem draud mūža ieslodzījums.

Par A. Znotiņa slepkavību tiek apsūdzēts bijušais patruļvienības Alfa darbinieks Arvo Žagars. Viņš stūrējis uzbrucēju auto, kā arī šāvis uz diviem policistiem – A. Znotiņam lode izrādījās liktenīga. Bijušais Alfas policists savulaik piestrādājis spēļu zāles apsardzē, kā arī, iespējams, bijis laupīšanas idejas autors. A. Žagars tiek apsūdzēts par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, un par to draud mūža ieslodzījums. Bez šīs apsūdzības līdzīgi kā pārējiem četriem nozieguma dalībniekiem A. Žagaram celta apsūdzība par laupīšanu.

Par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos tiek apsūdzēts arī viens no brāļiem Hristoforidiem – bijušais policists Deniss. Arī viņš šāva uz kārtībsargiem, kuri centās bandītus aizturēt. Denisa mērķis, pēc prokurores domām, bijis viens – nogalināt.

Otram bijušajam Alfas policistam Leonīdam Koņuhovam bez laupīšanas tiek inkriminēta arī Krimināllikuma 233. panta 2. daļa – šaujamieroča, šaujamieroča munīcijas izgatavošana, remontēšana, iegādāšanās, glabāšana, nēsāšana, pārvadāšana, pārsūtīšana vai realizēšana bez attiecīgas atļaujas, jo viņš uzbrukumā izmantojis nelegālu ieroci. Sods par šādu pārkāpumu ir pieci līdz piecpadsmit gadu aiz restēm. Pēc lietas materiāliem noprotams, ka L. Koņuhovs varētu būt vainīgs arī spēļu zāles darbinieka sašaušanā – viena lode izgājusi cauri abām vīrieša kājām.

Prokurore V. Kravcova stāsta, ka gan L. Koņuhovs, gan Pāvels Hristoforidi, gan Staņislavs Babelis vainu laupīšanā atzīst un izdarīto nožēlo. «Viņi nepamato savu nežēlību, vienkārši gāja uz laupīšanu, bet ar tiem, kuri apsūdzēti par smagākiem pantiem, vēl neesmu runājusi,» saka prokurore. Viņa ir pārsteigta par noziedznieku paveikto, jo visi bijuši izglītoti un kārtīgi cilvēki. Diviem apsūdzētajiem tuvāko divu mēnešu laikā būs jāiziet tiesu psiholoģiskā ekspertīze, pēc tam prokurore uzrādīs vienu galīgo apsūdzību. «Lietās, kur iesaistīti šaujamieroči, vienmēr visu vajag izpētīt līdz sīkumiņam. Lieta uz tiesu tiks sūtīta tikai augustā nevis tāpēc, ka negribu strādāt, bet tāpēc, ka apjoms ir liels. Šoreiz gan jāpaslavē policija – viņi strādājuši ļoti labi,» saka V. Kravcova.

Svarīgākais