Jūrmalā aiztur naudas viltotāju

© Valsts policija

Maija beigās Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki aizdomās par viltotas naudas izgatavošanu, glabāšanu un izplatīšanu aizturēja vairākas personas.

26. maijā policijas darbinieki Jūrmalā, Pumpuru stacijas teritorijā aizturēja 1969. gadā dzimušu vīrieti, kurš realizēja viltotas ASV dolāru banknotes 50 000 ASV dolāru vērtībā, saņemot par to 5000 latu. Tāpat policijas darbinieki aizturēja arī 1986. gadā dzimušu sievieti, kura labprātīgi izsniedza 20 viltotas banknotes 100 ASV dolāru nominālā (kopā 2000 viltotus ASV dolārus).

Turpinot operatīvos pasākumus, aizdomās par viltotas naudas izgatavošanu, glabāšanu un realizāciju tika aizturēts 1970. gadā dzimis vīrietis, pie kura tika atrastas un izņemtas 6 viltotas banknotes 100 ASV dolāru nominālā. Veicot kratīšanu vīrieša dzīvesvietā Rīgā, tika atrastas un izņemtas vēl 74 viltotas banknotes 100 ASV dolāru nominālā.

Veicot turpmākos operatīvās meklēšanas pasākumus, 27.maijā Rīgā tika aizturēts 1989. gadā dzimis vīrietis, kura dzīvesvietā kratīšanas laikā tika atrasti un izņemti 100 ASV dolāru nomināla fragmenti un izdedži, kas, iespējams, palikuši pēc viltoto banknošu sadedzināšanas. Tāpat atrasta plastmasas caurule ar iespējamām narkotisko vielu pēdām.

Kā atzīst policijas darbinieki, viltotā nauda bijusi salīdzinoši labas kvalitātes.

Par notikušo tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 192. panta otrās daļas t.i. par viltotas naudas un valsts finanšu instrumentu izgatavošanu, izplatīšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, iegādāšanos un glabāšana, ja tā veikta atkārtoti vai lielā apmērā, vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Šādas darbības paredz sodīt ar ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.