Aizdomās par sutenerismu aiztur laulātu pāri Nīderlandes pilsoni un viņa sievu Latvijas pilsoni

Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) Organizētās noziedzības un apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki, operatīvo izmeklēšanas pasākumu laikā, aizdomās par sutenerismu aizturējuši laulātu pāri – kādu Nīderlandes pilsoni un viņa sievu Latvijas pilsoni.

Izmeklēšanas pasākumu laikā tika iegūta informācija, ka laika posmā no 2010.gada jūlija līdz 2011.gada 3.maijam minētais pāris ir izīrējuši dzīvokļus Rīgā, kur izmitinājuši vairākas prostitūtas, izveidojuši fotostudiju un interneta mājas lapas, kur eskorta pakalpojumu sniedzoša SIA aizsegā, tika reklamēti prostitūcijas pakalpojumi. Tāpat arī šīs personas bija noteikušas seksuālo pakalpojumu izcenojumus, organizēja prostitūtu „darba” grafiku, noteikušas optimālo darba laiku, organizēja prostitūtu piegādi klientiem viesnīcās, kā arī iesaistīja prostitūcijai jaunas personas. Dzīvoklī Rīgā tika izmitinātas prostitūtas, kuras atbraukušas uz Rīgu sniegt seksuālos pakalpojumus no citām Latvijas pilsētām.

Kopumā aģentūras katalogos tika reklamētas vairāk kā 30 personas, kuras, lai Latvijā nodrošinātu prostitūcijas diskrētumu, apkalpoja tikai ārvalstniekus.

Par minēto faktu VP GKrPP ONAP ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 165. panta 3. daļas „Par sutenerisma faktu, tas ir, par tādas personas, kura nodarbojas ar prostitūciju, izmantošanu iedzīvošanās nolūkā, ja to izdarījusi organizēta grupa”.

Nīderlandes pilsonim šā gada 5.maijā tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu. Latvijas pilsonei tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Valsts policija, izmeklēšanas interesēs, plašāku informāciju par minēto faktu un organizētās grupas darbību šobrīd nesniegs.

Jāatzīmē, ka 2011. gadā pēc Krimināllikuma 165.panta ”Sutenerisms” valstī tika uzsākti četri kriminālprocesi. Tajos par aizdomās turētajiem atzītas 16 personas (septiņi vīrieši un deviņas sievietes). Savukārt, Latgales reģiona policijas pārvalde Daugavpilī pēc Krimināllikuma 164.panta „Personas iesaistīšana prostitūcijā un piespiešana nodarboties ar prostitūciju” un Krimināllikuma 163.1 pantu „Bordeļa izveidošana, uzturēšana, vadīšana un finansēšana” aizturēja vienu vīrieti.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais