VID Rīgā atklāj nelikumīgus dīzeļdegvielas glabāšanas un tirdzniecības punktus

Pagājušajā nedēļā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki noliktavu teritorijā Rīgā, Ķengaragā vairākos angāros atklāja nezināmas izcelsmes, iespējams, dīzeļdegvielu, kā arī tvertnes, kannas, sūkņus un to pistoles. Minētie priekšmeti un ierīces liecina par to, ka teritorijā apšaubāmos apstākļos, iespējams, notikusi nelikumīga degvielas uzglabāšana un tirdzniecība. Kopumā izņemti 20430 litri šķidruma ar dīzeļdegvielai raksturīgu smaku, nelikumīgajām darbībām izmantotie priekšmeti un ierīces, kā arī mikroautobuss un kravas mašīna, kuri bija aprīkoti šķidrumu pārvadāšanai. Uzsāktas trīs administratīvās lietvedības par ar akcīzes nodokli apliekamo preču aprites noteikumu pārkāpšanu.

VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki, pārbaudot riska informāciju par iespējamu nelikumīgu degvielas glabāšanu un tirdzniecību, pagājušajā nedēļā veica vairāku teritoriju apsekošanu. 12.aprīlī Rīgā, Ķengaragā pārbaudot teritoriju, kurā atradās vairākas angāra tipa noliktavu telpas, VID darbinieki ievēroja, ka kādā angārā ir novietotas aizdomīgas liela tilpuma tvertnes un ka tajā atrodas mikroautobuss. Aizdomas, ka angārā varētu notikt nelikumīgas darbības ar degvielu, pastiprinājās, kad, tuvojoties angāram, likumsargi sajuta degvielas smaku. Ieejot noliktavā, viņi konstatēja, ka kāds vīrietis ar elektrosūkņa palīdzību pārsūknē šķidrumu no tvertnes, kas atradās noliktavā, uz tvertni mikroautobusā. Atbildot uz likumsargu jautājumiem, vīrietis norādīja, ka viņš pārsūknē dīzeļdegvielu uz mikroautobusā esošu tvertni, lai to varētu pārvadāt. Nekādus degvielas izcelsmi apliecinošus dokumentus viņš uzrādīt nevarēja.

Angārā atradās liels skaits dažāda tilpuma tvertnes un kannas, tai skaitā 38 tvertnes ar tūkstoš litru tilpumu, no kurām divas atradās mikroautobusā. Tvertnēs kopumā atradās 17350 litri ar šķidrumu ar dīzeļdegvielai raksturīgu aromātu. Noliktavā atradās arī četri elektrosūkņi ar pievienotām gumijas šļaukām, sūkņa pistole un vairākas dīzeļdegvielas piedevas pudeles. Minētie priekšmeti liecināja par to, ka telpās notikusi apjomīga un nelikumīga degvielas uzglabāšana, pārvietošana un tirdzniecība. Visas ierīces, tvertnes, kannas, mikroautobuss un šķidrumi tika izņemti. No tvertnēs esošā šķidruma tika paņemti paraugi laboratoriskai izpētei. Ir uzsākta administratīvā lietvedība pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 169.3 panta1.

Pārbaudot minētās noliktavas telpas, VID darbinieki ievēroja, ka angārā, nodalīta ar sienu, atrodas vēl viena telpa.. Ielūkojoties telpā caur šķirbu starp atdalošo sienu un griestiem, likumsargi ieraudzīja, ka arī tur atrodas liela tilpuma tvertnes un sūknis ar pistoli. Noliktavu teritorijas pārvaldnieks paskaidroja, ka minēto telpu īre kāda cita persona un ka tā šobrīd nav uz vietas. Noliktavu telpas īrnieku VID darbinieki sastapa nākošajā dienā, tas ir, 13.aprīlī. Telpā, kuru uzrādīja īrnieks, atradās trīs tvertnes, no kurām viena bija pilna, bet viena puspilna ar šķidrumu ar degvielai raksturīgu smaržu, ar tūkstoš litru tilpumu, kā arī sūknis, gumijas caurules, sūkņa pistoles un kannas. Noliktavā kopumā atradās 1500 litri šķidruma ar dīzeļdegvielai raksturīgu aromātu. Telpas lietotājs paskaidroja, ka viņš noliktavā tikai uzglabā dīzeļdegvielu, kuru it kā iegādājās kādā degvielas uzpildes stacijā, taču vairums čeku, ko persona uzrādīja, bija par neliela daudzuma benzīna, nevis dīzeļdegvielas iegādi. Aizdomas par nelikumīgu dīzeļdegvielas tirdzniecību nemazināja telpā atrastā rūtiņu klade, kurā bija pierakstīti dažādu cilvēku uzvārdi, automašīnu numuri, degvielas daudzumi un datumi. Atklātās tvertnes, šķidrums un sūknis tika izņemti, un tika paņemti vairāki šķidruma paraugi tā laboratoriskai izpētei. Arī šajā gadījumā uzsākta administratīvā lietvedība pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 169.3 panta.

Apsekojot noliktavu teritoriju, VID darbinieki ievēroja vēl vienu aizdomīgu angāru, kurā atradās liela tilpuma tvertnes, un no kura nāca degvielas smārds. 13.aprīlī ieradās angāra īrnieks kopā ar šo telpu lietotāju, kuram saskaņā ar mutisku vienošanos telpa esot nodota lietošanā. Īrnieks likumsargiem skaidroja, ka viņš pats nekādas darbības noliktavā neveicot un nezinot, ar ko nodarbojas lietotājs. Telpas lietotājs atvēra angāru un uzrādīja to pārbaudei, paskaidrojot, ka viņš nodarbojas ar tvertņu tirdzniecību, tas ir, pārdod tās par dārgāku cenu, nekā pats ir nopircis un ka ar degvielas uzglabāšanu nenodarbojas. Angārā atradās ne tikai 15 tvertnes, kuru tilpums bija tūkstoš litru, bet arī divas metāla cisternas, kurām ar gumijas šļauku bija pievienoti sūkņi. Ārpus noliktavas tika atklātas zemē ieraktas, aiz betona konstrukcijām paslēptas divas lielgabarīta tvertnes, kuras bija savienotas ar noliktavas telpu ar gumijas cauruļu, kuras bija izvilktas cauri telpas sienai, palīdzību. Turklāt tvertnēs un cisternās atradās kopumā 1580 litri šķidruma ar degvielai raksturīgu smaku. Noliktavā bija arī kannas, vairāki sūkņi un dīzeļdegvielas piedevas bundžas, kas liecināja par iespējamām nelikumīgām darbībām ar degvielu. Aizdomas nemazināja pie angāra novietotā kravas mašīna, kurā, kā izrādās, atradās sešas ietilpīgas tvertnes, kas bija savstarpēji savienotas ar gumijas caurulēm, un kurām bija pievienots sūknis. Lai gan automašīna bija reģistrēta uz noliktavas īrnieka vārda, arī šajā gadījumā viņš paskaidroja, ka tā ir nodota lietošanā tai pašai personai, kura izmanto noliktavas telpas. Atklātais šķidrums, kas, iespējams, ir degviela, kravas automašīna, ierīces, cisternas, tvertnes un citi priekšmeti tika izņemti. Tika paņemti vairāki šķidruma paraugi laboratoriskai izpētei. Ir uzsākta administratīvā lietvedība pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 169.3 panta.

2011.gada pirmajos trīs mēnešos VID Muitas kriminālpārvalde administratīvo lietu un kriminālprocesu ietvaros kopumā ir izņēmusi 8722 litrus degvielas.

Svarīgākais