VID apcietina astoņus mēnešus bēguļojošu likumpārkāpēju

6.oktobrī Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk- VID) Muitas kriminālpārvalde apcietināja astoņus mēnešus bēguļojušu personu, kas tiek turēta aizdomās par nelikumīgām darbībām ar akcīzes precēm lielā apmērā. Minētā persona apcietināta šī gada februārī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros, kad VID darbinieki Rīgā atklāja noliktavu, kurā atradās 8 189 400 nelegālas cigaretes.

1976.gadā dzimušais Latvijas pilsonis astoņus mēnešus atradās starptautiskā meklēšanā un izvairījās no apcietināšanas. Saskaņā ar VID Muitas kriminālpārvaldes rīcībā esošo informāciju vīrietis ilgstoši uzturējās ārzemēs. Aizdomās turētais vairākkārtīgi traucēja izmeklēšanas gaitu, gan cenšoties ietekmēt lieciniekus, gan arī pats vairoties no izmeklēšanas darbībām. Taču, sapratis, ka kriminālprocesa izmeklēšana sekmīgi turpinās un no atbildības neizdosies izvairīties, vīrietis kopā ar savu advokātu ieradās VID Muitas kriminālpārvaldē, informē Valsts ieņēmumu dienesta Komunikācijas daļa.

Kā jau iepriekš ziņots, šā gada 2.februārī VID darbinieki uz ceļa Rīga - Bauska apturēja mikroautobusu, kurā atradās gandrīz miljons (974 400 gab.) nelegālu "L&M" markas cigarešu ar Krievijas Federācijas akcīzes markām. Par minēto faktu tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 191.panta 2.daļas par nelikumīgām darbībām ar muitošanai pakļautām precēm lielā apmērā. Izmeklēšanas laikā VID nāca uz pēdām cigarešu noliktavai Rīgā, kurā tika atrastas 32 paletes (8 189 400 gab.) ar tādām pašām cigaretēm, kādas tika atrastas mikroautobusā. Par noliktavā atklātajām nelegālajām cigaretēm tika uzsākts atsevišķs kriminālprocess pēc Krimināllikuma 191.panta 2.daļas - par nelikumīgām darbībām ar muitošanai pakļautām precēm lielā apmērā. Abos kriminālprocesos kopumā izņemti vairāk nekā deviņi miljoni (9 163 800 gab.) cigarešu, kuru kopējā muitas vērtība pārsniedz 204 tūkstošus latu. Par kontrabandas ceļā ievestajām cigaretēm nodokļu parāds ir 720 836 lati.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka atklātās cigaretes bija ar viltotu "L&M" preču zīmi un zemas kvalitātes- cigaretes bija izgatavotas no nekvalitatīvas tabakas un filtriem.

Vīrietis, kurš astoņus mēnešus atradās starptautiskā meklēšanā, tiek turēts aizdomās par iepriekš minēto nelikumīgo darbību ar akcīzes precēm organizēšanu. Vīrietim piemērots drošības līdzeklis- apcietinājums, un viņš šobrīd atrodas Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Īslaicīgās aizturēšanas biroja izolatorā.

Minēto kriminālprocesu, kas uzsākts par nelikumīgām darbībām ar muitošanai pakļautām precēm- astoņiem miljoniem cigarešu, tuvākajā laikā plānots nosūtīt prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Krimināllikumā par šādu noziedzīgu nodarījumu paredzēts sods ar brīvības atņemšanu no trīs līdz 10 gadiem.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais