Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Vīrietis Liepājā internetā uzrunā nepilngadīgu meiteni un mēģina pavest netiklībā, mudinot sūtīt kailfoto

© pexels.com

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Organizētas noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā pret kādu liepājnieku par mazgadīgas personas mēģinājumu pavest netiklībā, kā arī par mēģinājumu pamudināt personu iesaistīties pornogrāfiska rakstura materiāla izgatavošanā.

Valsts policijā pagājušajā gadā tika uzsākts kriminālprocess pret kādu vīrieti par intīma rakstura saraksti ar mazgadīgu personu. Izmeklēšanā noskaidrots, ka vīrietis ar meiteni iepazinies sociālajā vietnē “draugiem.lv”, uzsākot ar viņu seksuāla rakstura saraksti. Vīrietis saraksti ar meiteni turpinājis lietotnē “Whatsapp”, piedāvājot viņai stāties ar viņu dzimumattiecībās. Vīrietis sarakstē bērnam izskaidrojis, kā notiek intīma rakstura attiecības un ko viņš ar viņu ir paredzējis darīt, kā arī pieprasīja nofotografēt savus dzimumorgānus un nosūtīt šo fotogrāfiju viņam. Vīrietis, Liepājas iedzīvotājs, līdz šim nebija nonācis policijas redzeslokā, tika aizturēts un viņam uz izmeklēšanas laiku piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Saskaņā ar Krimināllikumu, par šādiem noziedzīgiem nodarījumiem bargākais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem. Soda apmēru noteiks tiesa.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Valsts policija atgādina, ka, saskaroties ar pavedināšanu internetā, bērnam var rasties virkne negatīvu, spēcīgu emociju, piemēram, kauns, vainas sajūta, bezspēcība, bailes, trauksme, arī dusmas, kas traucē bērnam meklēt palīdzību. Vainīgās personas izmanto dažādus veidus (piemēram, izsaka komplimentus, sola par noteiktām darbībām samaksāt, izsaka draudus un iebiedē bērnu, ka tiks izplatīti noteikta veida materiāli), lai ieinteresētu dažāda vecuma bērnus iesaistīties komunikācijā ar viņiem.

Kā vecāki var palīdzēt un ko teikt bērniem - svarīgi ir izskaidrot, ko nozīmē pavedināšana internetā:

Informējiet bērnu, ka cilvēki internetā dažādu nolūku vadīti var slēpt savu patieso identitāti (piemēram, vārdu, vecumu, dzimumu) un sniegt nepatiesu informāciju (piemēram, par dzīvesvietu, par nodarbošanos).

Pārrunājiet ar bērnu, ka ir rūpīgi jāizvērtē, ar kādu informāciju viņš dalās internetā. Informējiet bērnu, ka nevajadzētu dalīties ar personiska rakstura informāciju (piemēram, atrašanās vietu, fotogrāfijām vai video no savas dzīves vietas, privātām fotogrāfijām). Reizēm kāds var izmantot ļaunprātīgi internetā ievietotu personiska rakstura informāciju, uzrunājot bērnu ar mērķi nodarīt viņam pāri. Palīdziet bērnam apzināties, ka, ievietojot personīgu informāciju internetā, tam var būt nepatīkamas sekas, kas var ietekmēt viņu un citus.

Informējiet bērnu, ka viņš var internetā piedzīvot situācijas, kuras viņam var izraisīt apjukumu un dažādas nepatīkamas emocijas (piemēram, bailes, kaunu, vainas sajūtu). Izstāstiet, ka šādos gadījumos ir svarīgi, lai bērns ziņotu par personu, pārtrauktu saziņu un izstāstītu par notikušo uzticamam pieaugušajam.

Atgādiniet bērnam, ka viņš vienmēr var nākt pie jums, kad būs nepieciešams atbalsts vai palīdzība. Atgādiniet bērnam, ka viņš vienmēr var stāstīt jums par gadījumiem, kad kāds internetā izraisa viņam apjukumu vai dažādas negatīvas emocijas. Esiet uzticības persona savam bērnam.
Ja tomēr ir aizdomas, ka bērns tiek pavedināts internetā, kopā ar bērnu saglabājiet pierādījumus - pārskatiet un atlasiet sarakstes, foto, audio un video failus, kas apliecina, ka bērns piedzīvojis pavedināšanu internetā. Saglabājiet šos materiālus un sociālo tīklu profilus, kuros bērns piedzīvojis pavedināšanu. Tas kalpos kā pierādījumi policijai, lai vērstos pret cilvēku, kas ir veicis pretlikumīgas darbības.