Ludzas tiesa Kongo Republikas pilsonim piespriež gandrīz 2000 latu lielu naudas sodu

Kongo Demokrātiskās Republikas pilsonim par viltotas Beļģijas ārzemnieka reģistrācijas apliecības izmantošanu Ludzas rajona tiesa piespriež gandrīz 2000 latu lielu naudas sodu un kā papildsodu piemērojot – izraidīšanu no Latvijas Republikas.

Kā jau ziņots, Kongo Demokrātiskās Republikas pilsonis tika aizturēts šā gada 19. februāra rītā Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldes Zilupes dzelzceļa robežkontroles punktā, kur uzrādot robežsargiem viltotu Beļģijas ārzemnieka reģistrācijas apliecību nelikumīgi ar vilcienu no Maskavas mēģināja ieceļot Latvijā.

Par viltota dokumenta izmantošanu tika uzsākts kriminālprocess, bet likumpārkāpējs ievietots Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Rēzeknes iecirkņa īslaicīgas aizturēšanas vietā.

Krimināllikumā par dokumenta viltošanu, kā arī par viltota dokumenta realizēšanu vai izmantošanu paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, arests, piespiedu darbs, vai arī naudas sods līdz četrdesmit minimālajām mēnešalgām, savukārt, ja tas izdarīts atkārtoti, mantkārīgā nolūkā, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, radīts būtisks kaitējums valsts varai, pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, sods ir bargāks – brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.

Šā gada 29.martā Ludzas rajona tiesa, izvērtējot lietas materiālus, nolēma 1982.gadā dzimušo vīrieti atzīt par vainīgu Krimināllikuma 275.panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīt to ar naudas sodu 9,75 minimālo mēnešalgu apmērā, kā papildsodu piemērot viņam izraidīšanu no Latvijas Republikas un ieceļošanas aizliegumu uz trim gadiem. Līdz tiesas sprieduma izpildei vīrietis atradīsies Rīgas pārvaldes Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā „Olaine”.

Valsts robežsardzes amatpersonas regulāri atklāj viltotus gan ceļošanas, gan transportlīdzekļa dokumentus. Arī šā gada martā turpinās trešo valstu piederīgo mēģinājumi šķērsot valsts robežu ar viltotiem dokumentiem. Robežas šķērsošanas vietās 2011.gada martā ir aizturētas 6 trešo valstu piederīgie – Bangladešas, Irānas, Pakistānas, Gvinejas, Izraēlas un Kamerūnas pilsoņi, kas robežas šķērsošanai izmantoja viltotus ceļošanas dokumentus, savukārt kopš gada sākuma kopumā ir konstatēti 35 viltotu dokumentu izmantošanas gadījumi.

Jāatzīmē, ka, salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo trīs mēnešu periodu, atklāto viltoto dokumentu skaits ir pieaudzis teju divtik.

Starp viltotajiem ceļošanas dokumentiem ir gan viltotas pases un identifikācijas kartes, gan vīzas, gan arī uzturēšanās atļaujas, kuras visbiežāk valsts robežas šķērsošanai izmantoja Pakistānas, Kongo, Moldovas, Gvinejas un Gruzijas pilsoņi.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais