Atklāts naudas atmazgātāju grupējums, kas viltojis kases čekus

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas ne tikai legalizējis noziedzīgi iegūtus līdzekļus, bet arī izvairījies no nodokļu samaksas, izmantojot viltotus elektronisko kases aparātu čekus par nenotikušiem pirkumiem lielākajos būvniecības un sadzīves priekšmetu lielveikalos, aģentūrai BNS pavēstīja VID Komunikācijas nodaļā.

VID informēja, ka, veicot vairākas izmeklēšanas darbības, dienests aizturēja ne vien noziedzīgās shēmas organizatorus, bet arī to divu uzņēmumu pārstāvjus, kuri izmantoja noziedzīgos pakalpojumus.

"Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka noziedzīgā grupējuma pakalpojumus izmantoja vismaz 50 reāli strādājošu uzņēmumu, kas darbojas galvenokārt gaļas un zivju vairumtirdzniecības jomā. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti savos PVN pārskatos iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar starpniekuzņēmumiem un fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā," klāstīja VID.

Saskaņā ar VID pārstāvju teikto darījumu pamatošanai uzņēmumu grāmatvedībā tika iesniegti viltoti elektronisko kases aparātu čeki, kas apliecināja faktiski nenotikušu darījumu ar lielākajiem būvniecības un sadzīves materiālu tirdzniecības lielveikaliem.

Pēc sākotnējās informācijas, noziedzīgajās darbībās iesaistītā personu grupa no 2009.gada līdz 2010.gada novembrim kopumā apgrozījusi aptuveni astoņus miljonus latu. Legalizējot noziedzīgi iegūtos līdzekļus un nesamaksājot PVN, valsts budžetam nodarīts gandrīz pusotra miljona latu kaitējums.

VID informēja, ka šā gada 21.martā VID darbinieki veica 21 kratīšanu Rīgā un tās apkārtnē. Kratīšanas veiktas astoņās noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīvesvietās, trijos birojos un astoņās automašīnās, kā arī divu reāli strādājošu uzņēmumu birojos, kas izmantoja noziedzīgās shēmas pakalpojumus. "Kratīšanas laikā kādā ar grupējumu saistītas personas dzīvesvietā, par spīti tam, ka persona centās pierādījumus sadedzināt, VID darbiniekiem izdevās atrast un atsavināt četras iekārtas, kas tika izmantotas elektronisko kases aparātu čeku viltošanai, kā arī čeku lentes un jau izgatavotos viltotos čekus. Kratīšanu laikā atsavināts arī liels skaits shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogu un kodu kalkulatoru, dokumentu, kā arī skaidras naudas līdzekļi 6500 latu apmērā," pavēstīja VID.

Izmeklētāju rīcībā esošā informācija liecina, ka grupējumā bijušas iesaistītas vismaz 15 personas, no kurām trīs uzskatāmas par noziedzīgu nodarījumu organizatoriem un faktiskajiem vadītājiem. 21.martā tika aizturēta un īslaicīgās aizturēšanas birojā ievietota arī persona, kas nodarbojās ar čeku viltošanu, kā arī divu uzņēmumu – shēmas klientu - pārstāvji. Ceturtdien tiesa visiem shēmas organizatoriem piemēroja apcietinājumu, bet pārējām iesaistītajām personām - ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli.

Kratīšanu laikā tika aizturēta arī kāda vairāku fiktīvu uzņēmumu amatpersona, kas pēc trešo personu lūguma piekrita uz sava vārda reģistrēt fiktīvos uzņēmumus, kuri pēc tam tika izmantoti naudas atmazgāšanas pakalpojumu nodrošināšanai. Turklāt šī nebūt nebija pirmā personas tikšanās ar tiesībsargiem - Valsts policija savulaik personu jau bija izsludinājusi meklēšanā par krāpnieciskām darbībām. Persona tika aizturēta un nodota Valsts policijai, piebilda VID.

Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā Latvijas kredītiestādēs ir apturēta deviņu noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu norēķinu kontu darbība. Precīzs apturēto naudas līdzekļu apmērs pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta visa nepieciešamā informācija no kredītiestādēm.

Kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu samaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu VID Finanšu policijas pārvaldē sākts šogad 28.janvārī. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija pašlaik netiek sniegta.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.