Notrieca un atstāja nomirt; par letālu sadursmi ar velosipēdistu piespriež desmit gadus cietumā

© Pexels.com

Gada sākumā kāds vīrietis Salaspilī sēdās pie stūres dzērumā un nogalināja pretim braucošu velosipēdistu. Policija un prokuratūra strādāja vairākus mēnešus, lai noskaidrotu avārijas apstākļus un sauktu šoferi pie atbildības. Tiesību sargājošās iestādes ir nonākušas pie pārsteidzošiem atklājumiem, ziņo TV3 raidījums "Degpunktā".

18. februārī, ap deviņiem vakarā, kāds 33 gadus vecs šoferis traucās ar automašīnu “BMW” pa Miera ielu Salaspilī. Vīrietis bija lietojis alkoholu un adekvāti nenovērtēja situāciju uz ceļa.

“Vietā, kur atļautais ātrums ir 50 km/h, persona vadīja transportlīdzekli ar ātrumu, kas nav mazāks par 71 km/h. Uzsāka veikt lietā nenoskaidrota transportlīdzekļa apdzīšanu, tās laikā iebraucot pretējā joslā un izraisot frontālo sadursmi ar pretim braucošo velosipēdistu,” notikumus atstāsta Daudznozaru specializētās prokuratūras prokurors Māris Garjānis.

Tā vietā, lai apturētu transportlīdzekli un steigtos palīgā smagi cietušajam, šoferis izlēma atstāt ievainoto vīrieti bezpalīdzīgā stāvoklī. Vadītājs pēc tam iebrauca pļavā un metās bēgt ar kājām. Pēc kāda laika vietējais strādnieks ar savu automašīnu brauca garām avārijas vietai un ieraudzīja ceļa malā gulošu, tumšu siluetu.

“Paziņa brauca pa šo ceļu un redzēja riteņbraucēju te - zemē. Apstājās, pārbaudīja, izsauca ātro palīdzību. (Jaut: Kurā vietā? Uz ceļa vai vairāk malā?) Esot bijis vairāk grāvja pusē. (..) Redzējis, ka cilvēkam ir slikti, izsaucis ātro palīdzību,” pastāsta kāds notikušā aculiecinieka paziņa.

Aculiecinieks izsauca mediķus uz notikuma vietu, taču jau bija par vēlu, un velosipēdists no gūtajiem ievainojumiem gāja bojā. Pa to laiku apsūdzētais turpināja lietot alkoholu un notikuma vietā atgriezās tikai pēc pusotras stundas. Prokurors atgādina - ja “BMW” vadītājs nebūtu atstājis cilvēku nomirt un informējis operatīvos dienestus, mediķi būtu ieradušies ātrāk, stāsta raidījumā.

Tiesa “BMW” vadītājam piesprieda desmit gadus cietumā. Spriedumu var pārsūdzēt, taču, ņemot vērā vainu pastiprinošos apstākļus, uz neko daudz apsūdzētais cerēt vairs nevarot.

Izmeklēšanas gaitā atklājās arī cits pārsteidzošs fakts - “BMW” vadītājam blakus sēdēja viņa draugs, kurš redzēja avārijas brīdi un arī izvēlējas nelikties ne zinis par ievainoto. Otrs vīrietis arī neziņoja policijai, kas ir krimināli sodāma rīcība, un iebēga mežā. Izmeklēšana uzsākta arī pret pasažiera atbildību traģiskās avārijas vakarā.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais