VID aiztur 47 tūkstošus kontrabandas cigarešu un 50 litrus spirta

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes darbinieki, veicot muitas kontroles pasākumus Ventspils ostā, novērsa mēģinājumu nelegāli pārvietot 10 180 dažādu marku cigaretes un 50 litrus spirtam līdzīga šķidruma ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Savukārt muitas kontroles pasākumu rezultātā starptautiskajā lidostā „Rīga” pasažieriem liegts nelegāli pārvietot 37 540 cigaretes ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Šī gada 5.martā Ventspils ostas muitas kontroles punkta darbinieki, veicot kādas vieglās automašīnas pārbaudi pirms uzbraukšanas uz prāmja, kas kursē uz Zviedriju, konstatēja akcīzes preču pārvadāšanas pārkāpumus. Automašīnas vadītāja, Latvijas pilsone, pēc VID darbinieku lūguma uzrādīt akcīzes preces, uzrādīja divas paciņas cigarešu, no kurām viena bija ar Krievijas Federācijas akcīzes markām. Veicot bagāžas apskati, bagāžas nodalījumā tika atrastas divas 25 litru tilpuma plastmasas kannas, kurās atradās caurspīdīgs šķidrums ar izteikti specifisku spirta smaržu. VID amatpersonas transportlīdzekli novirzīja padziļinātai kontrolei, kuras rezultātā ceļotājas personiskajā bagāžā tika atrastas 10 000 cigaretes „More” ar Krievijas Federācijas akcīzes markām un 180 cigaretes „NZ” ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām. Cigaretes un 50 litri spirtam līdzīga šķidruma tika izņemti, šķidruma paraugs nosūtīts laboratorijai.

Savukārt starptautiskajā lidostā „Rīga”, veicot muitas kontroles pasākumus, VID darbinieki nedēļas laikā, no 3.līdz 10.martam, astoņu personu, kuras ar avioreisiem devās uz Lielbritāniju un Īriju, bagāžā atklāja 37 540 nedeklarētas „Winston”, „Bond” un citu marku cigaretes ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

2011.gada janvārī un februārī VID Muitas pārvaldes darbinieki lidostā „Rīga” pavisam ir izņēmuši 257 500 cigaretes, ko pasažieri nelikumīgi centās izvest uz Londonu, Dublinu, Liverpūli, Glāzgovu. Pasažieri uz Eiropas valstīm centās izvest dažādu marku cigaretes, visbiežāk „Winston”, „More”, „Bond”, „Marlboro” markas cigaretes. Konstatēti gadījumi, kad personas cenšas izvest cigaretes bez iepakojuma, kā arī apslēptas pārtikas preču iepakojumos.

Visos gadījumos par ar akcīzes nodokli apliekamo preču pārvadāšanas noteikumu pārkāpšanu personām tika sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 1693.pantu. Nelikumīgi pārvietotās preces izņemtas un novietotas muitas kontroles punktu aizturēto preču noliktavās līdz lēmumu pieņemšanai attiecīgajās administratīvo pārkāpumu lietās.

Par akcīzes preču aprites noteikumu pārkāpumiem fiziskajām personām uzliek naudas sodu no piecdesmit līdz piecsimt latiem.

Latvijā

Pirmdien tīmeklī Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Švinka (“Progresīvie”) publicēja savu tvītu: “Šodien paiet gads kopš dienas, kas satricināja pasauli, kad Hamas realizētais terorisms atņēma dzīvības tik daudziem nevainīgiem cilvēkiem Izraēlā un daudzi tika saņemti par ķīlniekiem. Terorisms ir noziegums, nevainīgu civiliedzīvotāju nogalināšana ir noziegums, ķīlnieku sagrābšana ir noziegums. Šodien pieminam 7. oktobra nevainīgos upurus!”

Svarīgākais