VID aptur ar PVN krāpnieciskām darbībām saistītu grupējumu, kas apgrozījis vairāk kā 3 miljonus latu

2011.gada 2.martā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde, veicot virkni kratīšanu Rīgā, Rīgas rajonā un vairākās Kurzemes pilsētās, apturēja noziedzīgu grupējumu, kas darbojās ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokli un kopš 2009.gada apgrozījis naudas līdzekļus vairāk kā 3,5 miljonu latu apmērā. Noskaidroti arī iespējamie noziedzīgā nodarījuma organizatori. Viena no šīm personām jau iepriekš ir nonākusi gan VID Finanšu policijas pārvaldes, gan arī citu tiesībsargājošo iestāžu redzes lokā un aizturēšanas brīdī vēl izcieta nosacītu sodu par finanšu noziegumiem.

VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki kopumā veica 22 kratīšanas Rīgā, Rīgas rajonā, Ventspilī, Talsos un Talsu rajonā, kā arī Rojas novadā. Kratīšanas veiktas gan noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, gan arī pie diviem reāli strādājošiem uzņēmumiem, kas izmantoja noziedzīgās shēmas pakalpojumus. Astoņas kratīšanas tika veiktas birojos, trīs – automašīnās, bet lielākais skaits – 11 kratīšanas – notika noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīvesvietās. Kratīšanu laikā izņemts liels skaits shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogu un kodu kalkulatoru, dokumentu, kā arī skaidras naudas līdzekļi.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka noziedzīgā grupējuma pakalpojumus izmantoja aptuveni 30 reāli strādājošu uzņēmumi, lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus. Shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar „starpniekuzņēmumiem” un fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā.

Noziedzīgās shēmas klientu vidū bija dažādu nozaru pārstāvji, tajā skaitā arī vairāki ar zivsaimniecību saistīti uzņēmumi, kas noziedzīgās shēmas pakalpojumus izmantoja ne vien, lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN summu, bet, iespējams, arī lai legalizētu zivju produkciju, kas iegūta, pārsniedzot normatīvajos aktos atļauto nozvejas apjomu.

Sākotnējā izmeklēšanas informācija liecina, ka kopš 2009.gada noziedzīgais grupējums apgrozījis naudas līdzekļus vairāk kā 3,5 miljonu latu apmērā un, legalizējot noziedzīgi iegūtos līdzekļus un nenomaksājot PVN, nodarījis valsts budžetam kaitējumu vairāk kā 770 tūkstošu latu apmērā.

Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā Latvijas kredītiestādēs ir apturēta 19 noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu 32 norēķinu kontu darbība. Precīzs apturēto naudas līdzekļu apjoms pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta visa nepieciešamā informācija no kredītiestādēm.

Kriminālprocess par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem VID Finanšu policijas pārvaldē uzsākts 2011.gada 9.februārī pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas1 un 195.panta trešās daļas2.

Kriminālprocesa ietvaros aizdomās turētā statuss noteikts divām personām, kuras, iespējams, ir noziedzīgā nodarījuma organizatori. Abām personām pēc atbrīvošanas no īslaicīgās aizturēšanas izolatora piemērots drošības līdzeklis – nodošana policijas uzraudzībā.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.