Latvijā tiesāto britu draudzenes tiesas procesu dēvē par cirku

Par uzbrukumu Rīgas pašvaldības policistam tiesāto Lielbritānijas pilsoņu draudzenes tiesas procesa Latvijā pirmo sēdi nodēvējuši par cirku, raksta britu laikraksts "Derby Evening Telegraph".

Kā ziņots, otrdien Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā sāka skatīt krimināllietu, kurā par Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) darbinieka Jura Circeņa piekaušanu pagājušā gada jūnijā apsūdzēti divi Lielbritānijas pilsoņi Deivids Birkinšovs un Metjū Neils.

Abu apsūdzēto līgavas pāru dzimtās pilsētas Dērbijas vietējam laikrakstam paudušas savu sašutumu par apsūdzēto izrādīšanu žurnālistiem.

"Viņus demonstrēja kā tādus dzīvniekus," sacīja Birkinšava līgava Reičela Džī.

"Tas, kā Mets tika demonstrēts, kamerām zibinot viņa sejā, bija pretīgi. Viņš izskatījās patiešām nobijies. Viņš nav nekāds bērnu slepkava. Šī tur ir skaļa lieta, bet tas bija pārspīlēti. Tas bija šokējoši, it kā viņi būtu dzīvnieki, kas izlikti apskatīšanai zoodārzā vai cirkā," sūdzējās Neila līgava Čarella Neila.

Abas sievietes arī laikrakstam pauda pārliecību, ka Latvijas tiesai nav pietiekamu pierādījumu apsūdzēto vainas pierādīšanai.

Kā ziņots, Birkinšovs un Neils otrdien tiesā noliedza savu vainu viņiem izvirzītajās apsūdzībās.

Kā otrdien tiesā liecināja cietušais policists, 2008.gada 13.jūnijā viņš strādājis no plkst.10 līdz 22. Ap plkst.20 viņš atradies Vecrīgā, Līvu laukumā, pie Rīgas Pašvaldības policijas informatīvā busiņa, kad policistam klāt pienākusi kāda nepazīstama persona, lūdzot izšķirt kautiņu, kas izcēlies pie netālu esošā kluba ''Melnais kaķis''.

Pašvaldības policists devies uz konflikta vietu, kur redzējis vairākus iekarsušus cilvēkus, no kuriem daži savstarpēji fiziski konfliktējuši. Cietušais lūdzis viņiem pārtraukt konfliktu un izklīst, taču viņa aicinājums ignorēts un policistam uzbrukts.

Atrodoties pie kluba ''Melnais kaķis'', policists saņēmis vairākus sitienus pa seju un galvu no Neila un Birkinšova. Policists nogāzts zemē un spārdīts ar kājām. Rezultātā kārtības sargam ar divu garāmgājēju palīdzību vienu no agresīvajiem britiem - Birkinšovu - uz vietas izdevies aizturēt, otrs brits aizbēdzis, bet viņš aizturēts pēc tam.

Abi Lielbritānijas pilsoņi tagad apsūdzēti pēc Krimināllikuma 269.panta 1.daļas - par uzbrukumu varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai saistībā ar tās likumisku dienesta darbību -, kā arī par uzbrukumu personai saistībā ar tās līdzdalību noziedzīga vai cita prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā.

Minētais likuma pants vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem vai ar arestu.

Abus Lielbritānijas pilsoņus - 35 gadus veco Metjū Neilu un 33 gadus veco Deividu Birkinšovu - uz Latviju konvojēja augusta sākumā.

LETA jau ziņoja, ka Vestminsteras miertiesa jūlija vidū piekrita Neila un Birkinšova izdošanai.

Viņiem bija nedēļa laika, lai pārsūdzētu lēmumu, ziņoja "Derby Telegraph". Tas netika izdarīts, tādēļ viņi tika nodoti Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm.

Briti pērn Latvijā uzturējās, lai svinētu vecpuišu ballīti, taču pēdējie notikumi likuši abiem savas kāzas atcelt.

Abi Latviju bija pametuši jau uzreiz pēc incidenta.

Latvijā

Pasakā patiesību par kailo karali drīkst pateikt bērns, bet ikdienā ticamāk, ka vārdus “Latvijā jāatceļ pensiju sistēma” pasaka kaut vai kiberdrošības uzņēmuma “Possible Security” vadītājs Kirils Solovjovs.

Svarīgākais