Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Aculieciniece: upuris kinoteātrī "Forum Cinemas" uzbruka pirmais

© f64

Vēl vakar aizdomās par skandalozo slepkavību kino Citadele apcietinātā Nikolaja Zikova advokātu izteikumi, ka viņš kļuvis par nemotivētas agresijas upuri un neitralizējis uzbrucēju, izklausījās kā ņirgāšanās par nogalināto finansistu Aigaru Egli.

Taču notikuma aculieciniece, kura 18.februāra vakarā kinoteātrī no upura atradās dažu sprīžu attālumā, saka - lai arī ieroča lietošana nav attaisnojama, tomēr upuris esot N.Zikovam uzbrucis pirmais.

Viņa atceras, ka N. Zikovs kinozālē sēdējis tieši aizmuguras A.Eglem. Aculieciniece atzīst, ka Nikolajs tik tiešām grabinājis popkorna turzu un skaļi gremojis, taču ne tik uzkrītoši, lai par to pārlieku uztrauktos. «Jā, viņš pasmējās, nedaudz komentēja, bet man tas netraucēja,» saka sieviete. Tomēr A. Eglem vīrieša uzvedība ļoti nepatikusi un viņš vairākas reizes aizrādījis.

Kad filma jau beigusies, viņš pagriezies un izsitis Nikolajam turzu no rokām, savukārt viņš atbildējis, uzlejot A. Eglem uz galvas neizdzerto kolas glāzes saturu. «Tad A.Egle pārlēca pāri krēslu rindai, lai, iespējams, viņu iekaustītu, un tad atskanēja šāvieni,» atceras sieviete. Vīrietis pārkritis pāri krēslu rindai un ievēlies viņai klēpī. Tālākie notikumi bijuši haotiski – sieviete izvedusi no kinozāles bērnus, bet attapusies, ka atstājusi uz krēsla virsdrēbes. Viņa gājusi pakaļ jakai, taču tā jau bijusi sabojāta – mediķi to bija palikuši zem asiņojošā A. Egles.

Jāpiebilst, ka liecinieku vērtējumi ir dažādi un citu mediju aptaujātie aculiecinieki N. Zikova uzvedību vērtē kā ļoti traucējošu. Advokāts Egons Rusanovs atsakās komentēt iespējamību, ka, ņemot vērā faktu, ka A. Egle uzbruka pirmais, N. Zikovam varētu tikt mainīta apsūdzības kvalifikācija. Pašlaik N. Zikovs apsūdzēts par slepkavību pastiprinošos apstākļos, par ko pienākas desmit līdz divdesmit gadi aiz restēm vai pat mūža ieslodzījums.

Pēc advokāta domām, izaicinoša uzvedība, kuru atļāvās šķietami izglītotā persona, sabiedrībā ir izplatīta parādība. «Tās paviršās pazīmes, ko lasīju medijos, liecina, ka te ir darīšana ar psihopātisku personību. Runāt par afekta stāvokli, kurā izdarīts noziegums, manuprāt, ir nevietā. Šādām personām ir apspiesta agresivitāte, ko uzliek sabiedrības morāles formas, un tas rada sprādzienveidīgu efektu. Cietušo var saprast, un viņa rīcība bija vīrišķīga, jo parasti šādās reizēs visi klusē. Uzskatu, ka dauzoņām ir jādod pretspars,» saka E. Rusanovs.

Turpretī N. Zikova aizstāvis un ilggadējais augstskolas biedrs Andrejs Voroncovs portālam diena.lv norāda, ka aizturētais ļoti nožēlo izdarīto. Advokāts arī noraida izteikumus, ka viņa draugs būtu uzvedies agresīvi vai izaicinoši. «Gribu uzsvērt, ka Nikolajs nav šāvis vīrietim ne mugurā, ne galvā. Ja gribētu nogalināt, tad šautu galvā,» saka A. Voroncovs. Par N. Zikovu rakstiski galvot bija gatavi seši cilvēki, arī divi prokurori, tomēr tiesa nolēma paturēt viņu apcietinājumā. Policija pagaidām jaunas ziņas par izmeklēšanas gaitu nesniedz.