Narkotiku kurjeru Edgaru Riekstu vest kokaīnu spieduši parādi

© spoki.lv

Edgaru Riekstu, kuram pirmais lidojums narkotiku kurjera lomā beidzās ar nāvi, iespējams, ceļā dzina parādi un kāds paziņa, šodien ziņo laikraksts Diena.

Viens no Edgara draugiem ģērbās dārgi, lielījās – vēl nesen bijušas naudas grūtības, taču tad kaut kur aizbraucis, atbraucis, un nu viņam ir māja ar milzu peldbaseinu. Ar Edgaru viņš kopā sagaidīja arī jauno gadu masku ballē un izbrīnīja puiša draugus – līdzko kompānija kopā fotografējās, tā viņš uzvilka uz sejas masku, it kā slēpdamies. Draugi ir diezgan pārliecināti – jauniegūtais paziņa dobelniekam Edgaram Riekstam (22) ierādījis kokaīna ceļu un, iespējams, pat pavadījis jaunieti viņa pēdējā ceļojumā – uz kokaīna „karaļvalsti” Ekvadoru, raksta Diena.

Edgara ķermeni pirms nedēļas Latvijā atgādāja cinka zārkā. 18. janvārī atceļā no Ekvadoras lidmašīnā puisim kļuva slikti – vēderā izšķīda apmēram puse kokaīna kapsulu, kuras viņš kontrabandas veidā mēģināja pārvest uz Eiropu.

To, ka dodas uz Ekvadoru Dienvidamerikā, Edgars neesot atklājis pat tuvākajiem draugiem. Sacījis, ka lidos atpūsties uz Ēģipti, biznesa partneris vai draugs esot uzsaucis ceļojumu. Tāpēc draugi ir droši, ka šī bija viņa pirmā reize kurjera lomā. „Viņš vēl paņēma no manis Latvijas izlases treniņtērpu, sacīja – to vien darīšu kā ēdīšu, trenēšos. Atbraukšu – nepazīsi mani,” saka Edgara draugs, sportists. Ceļojums uz Ekvadoru bija Edgara pirmais lidojums mūžā.

Ceļā Edgars devās 6. janvārī, jāatgriežas bija 18. janvārī. Taču puisim palika slikti lidmašīnā, un tā veica piespiedu nosēšanos Azoru salās. Pēcāk atklājās, ka Edgars vēderā no Ekvadoras veda ap 3000 kokaīna devu, kas safasētas vīnogas lieluma kapsulās. Puse no tām sašķīda, izraisot nāvi. Šīs «kravas» apjoms, iespējams, varētu būt ap 700 gramiem kokaīna, lēš policija. Lai arī kokaīns ir dārgas narkotikas, Ekvadorā šādu apjomu 80, 90% tīra kokaīna var iegādāties par samērā mazu naudu – apmēram tūkstoti, pusotru tūkstoti latu. Pēc tam krietni atjaucot kokaīnu, peļņa melnajā tirgū var būt desmitiem vai pat simt reižu lielāka nekā ieguldītā nauda. Arī biļete nemaksā pārlieku dārgi – turp un atpakaļ uz Ekvadoru var aizlidot par aptuveni tūkstoš dolāriem.

Edgara tuvs draugs sportists saka: iespējams, puisi iegāza tieši viņa fiziskā forma. Proti, svarcēlājiem bieži jāēd, arī Edgars parasti ik pēc stundas vēlējies iekost. „Taču, ja nevar ēst tik daudz stundu, kuņģis nesaprot, kas notiek, kāpēc nedod ēst. Un pastiprināti ražo kuņģa sulu. Iespējams, tāpēc arī kapsulas sašķīda,” pieļauj draugs. Pirms narkotiku pārvešanas gan «kurjeri» mēdz trenēt kuņģi, pat rij mazus burkānus, kas pēc izmēra līdzīgi kapsulām.

Draugi saka: ne no labas dzīves Edgars tā riskēja, visdrīzāk vainīgi parādi, kas viņam bijuši ap 20 000 latu. Izskan arī versija: varbūt kāds piedraudot spieda parādu atdot. Organizējot visā Latvijā diskotēkas, putu un popkorna ballītes, Edgaram pēdējā laikā neveiksmju bija vairāk nekā veiksmju. Dzīvodams Dobelē, viņš centās iekarot arī Rīgu, piemēram, rīkojot pasākumus klubos Godvil, Jameson, BoomBox. Lielas cerības puisim esot bijušas uz vasaru, viņš ieplānojis aptuveni simt pasākumu. Kad draugiem minējis, ka viņam drīz būšot darbiņš, ar kuru viņš «varēšot nomaksāt parādus un vēl tikpat daudz nopelnīt», viņi sapratuši, ka Edgars ar to domā vasaras plānus.

Edgara draugi noliedz, ka puisis iepriekš būtu tirgojis vai lietojis narkotikas, šis gadījums viņus esot pārsteidzis. Tiesa, dažādas versijas raisīja tas, ka pirms kāda laika Edgars savā draugiem.lv profilā ievietojis aicinājumu atsaukties cilvēkus, kurus interesē darbs visā Latvijā. Edgara draugi saka: viņš meklēja cilvēkus drauga žurnāla The Best Magazine izplatīšanai. Turklāt Edgars ik vakaru gājis uz sporta zāli. Apvienot svarus ar narkotikām un gūt labus rezultātus neesot iespējams, saka viņa draugs sportists.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais