Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Policija pieķer negodprātīgus "uzņēmējus", kas legālā rūpala aizsegā veic nelegāla etilspirta realizāciju

© Valsts policija

Aptuveni mēneša laikā no sāktā kriminālprocesa Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļas amatpersonas sadarbībā (VP) ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonām aizturēja sešu personu grupu aizdomās par etilspirta nelegālu glabāšanu, pārvietošanu un realizāciju Latvijas teritorijā legālā biznesa aizsegā. Veicot personu aizturēšanas, izņemts ap 4 tonnām etilspirta un aprīļa beigās trim no aizturētajiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. Vienlaikus tiek izmeklēta aizdomās turēto saistība ar iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

VP redzeslokā nonāca kāda personu grupa, par kuru radās aizdomas, ka tā legālā rūpala aizsegā nodarbojas ar legāli saražotā etilspirta iespējamu nelegālu uzglabāšanu, pārvietošanu un realizāciju Latvijas teritorijā, ilgākā laika posmā, par ko šī gada 16. martā VP ierosināja kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 221. panta trešās daļas par alkoholisko dzērienu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu vai realizāciju, ja tā izdarīta lielā apmērā.

VP amatpersonas sadarbībā ar VID un Eiropola pārstāvi, aptuveni mēneša laikā pēc sāktā kriminālprocesa, 20. un 21. aprīlī dažādās vietās Latvijā aizturēja sešus iespējamos organizētās grupas dalībniekus - piecus vīriešus un vienu sievieti, visus Latvijas valstspiederīgos vecumā no 45 līdz 56 gadiem. Divas no šīm personām aizturētas brīdī, kad pārvietojās ar kravas transportlīdzekļiem, kuros atradās nelegāli pārvietotā viela - etilspirts, ne mazāk kā četru tonnu apmērā, kam nozīmēta arī ekspertīze.

Vienlaikus ar aizturēšanām likumsargi veica sankcionētas kratīšanas 19 ar personām saistītās vietās un transportlīdzekļos, kuru laikā izņemti vairāki kriminālprocesa izmeklēšanā nozīmīgi priekšmeti, tostarp dažādi datu nesēji, mobilie tālruņi, tehniskie līdzekļi, arī juvelierizstrādājumi, zelts un naudas līdzekļi.

Valsts policija

22. aprīlī trim no aizturētajiem vīriešiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, pārējiem aizturētajiem - ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Bez tam arī sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai, ja to izdarījusi organizēta grupa.

Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās un patlaban Valsts policija plašākus komentārus nesniedz.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.