VID Lubānas ielā atklāj vērienīgu nelegālu akcīzes preču tirdzniecības vietu

Vakar, 2011.gada 10.februārī, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki, pārbaudot riska informāciju par kontrabandas cigarešu uzglabāšanu un pārvietošanu, kādā Lubānas ielas teritorijā netālu no augļu vairumtirdzniecības bāzes atklāja nelegālu akcīzes preču tirdzniecības vietu.

Par konstatēto pārkāpumu uzsāktas piecas administratīvo pārkāpumu lietvedības pret trim fiziskām un divām juridiskām personām par akcīzes preču nelikumīgu uzglabāšanu un pārvadāšanu.

Lubānas ielas rajonā Mobilo vienību darbinieki apturēja un veica kontroli kādai VW Golf markas automašīnai. Auto salonā atrada 30 litru kannu ar šķidrumu ar spirtam raksturīgu smaržu un astoņas pudeles degvīna bez akcīzes markām.

Turpinot pārbaudi teritorijā, no kuras tikko bija izbraucis minētais transporta līdzeklis, aizdomas izraisīja autoservisa darbinieks, kurš, pamanījis VID trafarēto automašīnu, nometa zemē durvju atslēgas un metās bēgt. Mobilo vienību darbinieki, pieaicinot teritorijas ēku īpašnieku, veica autoservisa pārbaudi un palīgtelpās, kā arī blakus esošajā teritorijā atklāja 49 320 gab. jeb2 466 paciņas dažādu marku - More, Jin Ling, Winston, Glamour un Kiss - cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām un 834,5 litrus šķidruma ar spirtam raksturīgu smaržu, kas bija sapildīts dažāda izmēra plastmasas kannās un pudelēs.

Turpinot teritorijas pārbaudi, VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki atklāja, ka nelikumīgā cigarešu un spirta rūpala „darboņi” spirta uzglabāšanai izmantojuši ne tikai telpas autoservisā, bet arī blakus esošās atkritumu tvertnes, kur atkritumu vietā uzglabājuši spirta kannas, kas jau bija sagatavotas mazumtirdzniecībai.

Ar to „darboņu” nedienas vēl nebeidzās, jo Mobilo vienību amatpersonas, pieaicinot automašīnu īpašniekus, pārbaudīja arī teritorijā esošos transporta līdzekļus un konstatēja, ka divās VW Transporter markas automašīnās tiek uzglabāti kopumā 605 litri dažāda tilpuma kannās sapildīta šķidruma ar spirtam raksturīgu smaržu.

Visas teritorijas apsekošana apliecināja, ka nelikumīgais bizness ir bijis ar plašu vērienu, jo gan automašīnās, gan teritorijā atradās gan daudz tukšas plastmasas kannas, kurās iepriekš, visticamāk, ticis uzglabāts spirts, gan tukši kartona iepakojumi no cigaretēm, kas liecina, ka nelegālais bizness darbojies jau ilgāku laiku.

VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki pārbaudes laikā kopumā aizturēja aptuveni pusotru tonnu (1439,5 litrus) šķidruma ar spirtam raksturīgu smaržu, 13 litrus degvīna un 49 320 gab. jeb 2 466 paciņas dažādu marku cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām.

Par konstatētajiem pārkāpumiem saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 169.3 pantu [1] tika uzsāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās par akcīzes preču nelikumīgu uzglabāšanu un pārvadāšanu, un līdz lēmuma pieņemšanai tika izņemts ne tikai alkohols un cigaretes, bet arī trīs automašīnas, kuras tika izmantotas spirta pārvietošanai.

Minētais gadījums šomēnes nav vienīgais, kad VID Muitas kriminālpārvaldes amatpersonas, pārbaudot saņemto riska informāciju par kontrabandas cigarešu uzglabāšanu, atklāja nelikumīgas alkohola un cigarešu tirdzniecības vietas jeb „točkas”.

Līdzīgu atklājumu VID Muitas kriminālpārvaldes amatpersonas sadarbībā ar kolēģiem no Akcīzes pārvaldes veica 2011.gada 2.februārī, kad, pārbaudot kādas SIA tirdzniecības vietu netālu no tirdzniecības centra „Spice”, konstatēja, ka blakus legālajai cigarešu tirdzniecībai notiek arī kontrabandas cigarešu realizācija.

Šajā kioskā VID darbinieki „zem letes” atklāja 46 140 gab. jeb 2 307 paciņas dažādu marku cigaretes gan ar Krievijas Federācijas akcīzes markām, gan vispār bez akcīzes nodokļa. markām.

Arī par šo gadījumu tika uzsāktas divas lietvedības administratīvā pārkāpuma lietās saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 169.3 pantu pret vienu fizisko un vienu juridisko personu par akcīzes preču nelikumīgu uzglabāšanu un pārvadāšanu, kā arī aizturēta viena automašīna.

Ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par iespējamiem kontrabandas gadījumiem, VID aicina iedzīvotājus ziņot, zvanot uz diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070, izvēloties tēmu „Kontrabanda”. Iedzīvotāji tiks savienoti ar VID muitas iestāžu Nacionālo kontaktpunktu, kur 24 stundas diennaktī VID darbinieks uzklausa iedzīvotāju sniegto informāciju. Informāciju var sniegt latviešu, krievu un angļu valodā un informācijas sniedzējam ir tiesības saglabāt anonimitāti.

Svarīgākais