Policija aiztur interneta krāpnieku

Februāra sākumā Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki aizdomās par surogātpasta (SPAM) izplatīšanu un neatļautu kredītkaršu datu iegūšanu un izmantošanu aizturēja 1988.gadā dzimušu personu.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka aizturētais populāra interneta resursa administrācijas vārdā ir izsūtījusi elektroniskās vēstules, kurās bija informācija par piedalīšanos loterijā. Lai saņemtu laimestu, adresāti vēstulē tika aicināti atsūtīt savus personiskos datus, maksājumu karšu datus un bankas rekvizītus.

Vairāki interneta lietotāji ir nosūtījuši datus par savām maksājumu kartēm, kas deva pamatu vīrietim šos maksāšanas līdzekļus izmantot mantkārīgā nolūkā.

Veicot izmeklēšanu, Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinbieki vīrieti aizturēja, un viņš tika atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 1931.p.1.d., t.i. par tādu datu iegūšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli. Par šādām nelikumīgām soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 6 gadiem.

Valsts policija brīdina iedzīvotājus par interneta vidē bieži izplatītu dažāda rakstura krāpnieciska satura surogātpastu, kas izpaužas kā aicinājumi saņemt loterijas laimestus, aicinājumi piedalīties dažādu mantisku vērtību saņemšanā, iekārtoties darbā utml. Minētie aicinājumi tiek izplatīti arī citā veidā, piemēram, SMS ziņojumi, vēstules, faksa sūtījumi utt. Ja tiek saņemts kāds līdzīga rakstura aicinājums, nepieciešams ļoti rūpīgi izvērtēt un pārbaudīt tā saturu, ņemot vērā, ka praktiski vienmēr šādi negaidīti aicinājumi ir krāpnieciska rakstura. Sūtījumiem, kas satur aicinājumu nosūtīt savus personīgos datus, datus par kredītkartēm, aicinājumi mainīt interneta bankas piekļuves paroles, aicinājumi veikt pirkumu maksājot caur Western Union vai Money Gram sistēmām, piemīt paaugstināta riska pakāpe, līdz ar to katram interneta lietotājam ir kritiski jāuztver šāda informācija un ir jārūpējas par savu datu drošību. Arī gadījumos, kad saņemtā informācija liekas patiesa, ir lietderīgi pārbaudīt to Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijā.

Ņemot vērā interneta attīstības tendences un kibernoziedzības izplatību, Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde iesaka e-pasta lietotājiem, saņemot vēstules no nezināma adresāta, tās neatvērt un nekavējoties dzēst, jo šādi sūtījumi var saturēt ne tikai krāpnieciska rakstura maldinošu informāciju, bet arī datorlietotājam nevēlamu un kaitīgu programmatūru, saīsni uz krāpnieciska rakstura interneta vietnēm utml.

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde norāda, ka krāpnieciska rakstura surogātpasta izplatīšana visbiežāk ir saistīta ar ārvalstīs notikušu likumpārkāpumu, jo gan izplatītāji, gan krāpnieciska rakstura interneta resursi lielākoties atrodas ārvalstīs, līdz ar to šādu notikumu izskatīšana nav piekritīga LR krimināltiesiskai jurisdikcijai. Gadījumos, kad interneta lietotāju rīcībā ir nonākusi informācija par kādu aizdomīgu sūtījumu, Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde iesaka vispirms par to paziņot interneta resursa (e-pasta servera) administrācijai, kā arī sniegt informāciju, izmantojot interneta resursa www.drossinternets.lv vai www.netsafe.lv ziņošanas iespēju. Šāda informācija par nevēlamu saturu internetā likumpārkāpuma gadījumā nekavējoties nonāks līdz kompetentai tiesību aizsardzības iestādei Latvijā vai ārvalstīs.

Svarīgākais