Mūrniece: Krīzes laikā audzis noziegumu skaits

© Rūta Kalmuka, F64

Krīzes laikā Latvijā ir palielinājies pastrādāto noziegumu skaits, taču ir palielinājies arī atklāto noziegumu īpatsvars, šorīt intervijā "Latvijas Radio" sacīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL).

Pēc Mūrnieces vārdiem, krīzes laikā noziedznieki ir aktivizējušies, policijas skaitliskais sastāvs ir samazinājies, taču situācija tiekot kontrolēta. Policijas reaģēšana uz noziegumiem finanšu samazinājuma dēļ neesot mainījusies, bet cilvēkresursus optimālāk palīdzot izmantot policijā veiktās strukturālās reformas.

Īpaši aktuālas pašlaik ir laupīšanas, kas notiek faktiski katru dienu. Tāpat būtiski palielinājies sīko zādzību skaits, tāpēc Iekšlietu ministrija ir atteikusies no ieceres šo noziegumu veidu dekriminalizēt. Nākotnē pēc krīzes pie šī jautājuma tomēr varētu atgriezties, atzīmēja ministre.

Iekšlietu sistēmas darba prioritāte pašlaik esot nodrošināt, lai cilvēki jūt, ka policija strādā un uz to var paļauties.

Runājot par nākamā gada budžetu, Mūrniece pastāstīja, ka tajā iekšlietu sistēmai samazinājums būs proporcionāli mazāks nekā citās nozarēs un kopumā būs aptuveni 7 miljoni latu, jo tālāk kur atkāpties vairs neesot.

Sestdien valdības sēdē panākta politiska vienošanās par budžeta aprisēm, tagad premjeram un ministrijām jāpierāda aizdevējiem, ka piedāvātais ir optimāls budžeta variants. Mūrniece ir pārliecināta, ka pārliecināt būs iespējams, bet kritiskie viedokļi par valsts budžeta iecerēm izskanējuši no cilvēkiem, kuri nav īsti informēti par situāciju Latvijā.

Mūrniece ir pārliecināta, ka 500 miljonu "grieziens" budžetā nav iespējams. Katrā ziņā savā nozarē Mūrniece jaunas taupīšanas iespējas neredz.

Svarīgākais