Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Izmantojot viltotus dokumentus, krāpnieki bez īpašnieka ziņas cenšas pārdot viņa īpašumu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes likumsargi ir pabeiguši izmeklēšanu kriminālprocesā par krāpšanas mēģinājumu lielā apmērā organizētas noziedzīgas grupas sastāvā. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka noziedzīgās grupas dalībnieki, viltojot mājas īpašnieka pasi un pilnvaru, gatavojās pārdot kādu dzīvokļu māju Rīgā, kamēr tās likumīgais īpašnieks par plānoto noziedzīgo darījumu nenojauta. Ļaundari no mājas pārdošanas bija plānojuši iegūt 1,2 miljonus eiro. Valsts policijas likumsargi visas aizdomās turētās personas aizturēja pirms šī noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas. 

2020. gadā, strādājot uzsāktā kriminālprocesā saistībā ar narkotisko vielu apriti, Valsts policijas likumsargi ieguva informāciju par citu noziegumu - par to, ka organizēta personu grupa grasās pārdot sev nepiederošu nekustamo īpašumu, izmantojot viltotus dokumentus. Jāpiemin, ka mājas saimnieks tobrīd atradās ārvalstīs un par notiekošo nezināja, kā arī viņš nepazina noziedzīgās grupas dalībniekus.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka krāpšanas shēmas organizētājs šim nolūkam piesaistīja vēl trīs vīriešus un pēc iepriekšējas vienošanās sadalīja lomas. Nozieguma izdarīšanai tika izgatavota viltota pase uz mājas īpašnieka vārda, kā arī viltota pilnvara. Papildus tam tika piesaistītas trīs personas kā starpniecības pakalpojumu sniedzēji nolūkā atrast pircēju.

2020. gada 9. janvārī brīdī, kad aizdomās turētie bija ieradušies pie notāra, lai noslēgtu darījumu par mājas pārdošanu, Valsts policijas likumsargi visas aizdomās turētās personas aizturēja, tādējādi novēršot nekustamā īpašuma nelikumīgu atsavināšanu no mājas īpašnieka.

Tika aizturēti visi četri organizētās grupas dalībnieki. Sākotnēji tika aizturēti arī starpnieki, taču vēlāk viņiem piemērots liecinieku statuss.

Jāpiemin, ka šīs organizētās noziedzīgās grupas līderis jau iepriekš ir sodīts par slepkavībām un krāpšanām. Tāpat par mantiskiem noziegumiem ir sodīts vēl viens līdzdalībnieks.

Iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu pret četriem minētajiem vīriešiem, šā gada 27. februārī kriminālprocess tika nodots Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai par krāpšanas mēģinājumu, ja to izdarījusi organizēta grupa un par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.