Latvijas iedzīvotāju bizness: narkokurjeri ārzemēs

Gada laikā vairāk nekā divreiz ir palielinājies to Latvijas valstspiederīgo skaits, kuri ārzemēs pārvadājuši, glabājuši vai izgatavojuši narkotiskās vielas. Šī tendence izraisījusi satraukumu Ārlietu ministrijā (ĀM), tāpēc šogad nolemts uzsākt informatīvu kampaņu skolās.

2009. gadā par narkotisko vielu transportēšanu, izgatavošanu, realizāciju vai glabāšanu ārvalstīs tika aizturētas vai notiesātas 32 personas no Latvijas, bet pērn – jau 67 cilvēki. Tomēr šā gada janvāri var uzskatīt par bēdīgi slavenās statistikas rekordmēnesi, jo jau septiņi mūsu valsts pilsoņi vai iedzīvotāji ir aizturēti vai notiesāti par noziegumiem, kas saistīti ar narkotiskajām vielām. Vēl vienam no viņiem narkokurjera rūpals beidzās traģiski – Neatkarīgā jau rakstīja, ka jauns puisis, dobelnieks, nomira lidmašīnā, kad viņa kuņģī pārplīsa maisiņi ar narkotiskajām vielām.

ĀM valsts sekretārs Andris Teikmanis uzskata, ka, iesaistoties narkotiku pārvadāšanā, Latvijas iedzīvotāji vēlas ātri un viegli nopelnīt, neapzinoties savas rīcības sekas. "Mums vairāk jāsniedz informācija par to, cik bīstams ir šis vieglais, ātrais bizness. Jāapzinās, ka viņi var nokļūt ļoti smagos apstākļos eksotisku valstu cietumos, kur [Latvijas valstspiederīgie] jau arī sēž. Viņiem pat var draudēt nāvessods," brīdina A. Teikmanis. Lielākoties tie ir jauni cilvēki, tāpēc šogad kopā ar Valsts policijas pārstāvjiem nolemts uzsākt informatīvu kampaņu skolās, informē ĀM Konsulārā departamenta direktore Zanda Grauze. "Stāstīsim par negatīvajiem piemēriem, par sodiem," viņa piebilst.

Tomēr narkokurjera bizness vien Latvijas iedzīvotājus nevilina. Tā kā mūsu pilsoņi un iedzīvotāji uz ārzemēm dodas dzīvot, strādāt, mācīties, tur viņi arī pagūst pastrādāt vieglākus vai smagākus noziegumus un pārkāpumus un iekulties dažādās nepatikšanās. Pēc ĀM sniegtās informācijas, Konsulārais departaments 2010. gadā saņēmis informāciju par 431 ārvalstīs aizturētu Latvijas iedzīvotāju. Aizturēšanas iemesli ir visdažādākie: laupīšanas, zādzības, krāpšanas, kas saistītas ar dokumentu viltošanu, ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi, pat nelegālo imigrantu pārvadāšana, kā arī sīkais huligānisms. Visvairāk aizturēto bijis Lielbritānijā, Krievijā, Vācijā, Lietuvā un Spānijā. ĀM stāsta – paplašinās to valstu skaits, kurās Latvijas iedzīvotāji tikuši aizturēti.

***

LATVIJAS VALSTSPIEDERĪGO PĀRKĀPUMI

Par narkotisko vielu transportēšanu, izgatavošanu, realizāciju vai glabāšanu aizturēto vai notiesāto skaits:

2009. gadā – 32,

2010. gadā – 67,

2011. gada janvārī – 7 (Spānijā – 1, Malaizijā – 1, Igaunijā – 1, Francijā – 1, Krievijā – 1, Dominikānā – 2).

Ārvalstīs aizturētie:

2009. gadā – 235 (visvairāk aizturēto bijis Lielbritānijā – 67, Krievijā – 33, Vācijā – 29, Peru – 14, Polijā – 10),

2010. gadā – 431 (visvairāk aizturēto bijis Lielbritānijā – 164, Krievijā – 35, Vācijā – 33, Lietuvā – 20).

Ārvalstīs miruši:

2009. gadā – 130 (no tiem Lielbritānijā – 46, Īrijā – 22, Vācijā – 14),

2010. gadā – 106 (no tiem Lielbritānijā – 33, Vācijā – 10, Spānijā – 9).

Visbiežākie nāves cēloņi 2010. gadā:

nelaimes gadījums, tajā skaitā ceļu satiksmes negadījumi – 36 (34%), dabīgs, t.sk. slimības – 19 (18%), vardarbīgs – 10 (9%),

pašnāvība – 8 (8%), narkotiku/alkohola lietošana – 6 (6%), nav zināms – 27 (25%).

Avots: Ārlietu ministrija

Svarīgākais