Izskan versija, ka Jēkabpils laupītāji devušies inkasēt spēļu zāli

© Daiga Kalniņa

Policista slepkavības dēļ iekšlietu sistēmā briest lielas pārmaiņas, kas visvairāk skars ierindas darbiniekus. Vairāk nekā 7000 kārtībsargiem būs jāveic psiholoģiski testi un atestācijas, kas noteiks, vai viņi var strādāt policijā.

Galvas ripos vienības Alfa vadībā, un par amatu nāksies pacīnīties Rīgas reģiona pārvaldes vadītājam Intam Ķuzim, taču iekšlietu ministre Linda Mūrniece krēslu nezaudēs.

Alfā ilgstoši pārkāpumi

Ministre, arodbiedrības un neatkarīgie eksperti vienprātīgi uzskata, ka pie slepkavības Jēkabpilī noveda sistēmas nepilnības. L. Mūrniece norāda, ka ilgstošas problēmas bijušas tieši Rīgas reģionā; kopš 2006. gada vienībā Alfa par dažādiem pārkāpumiem sodīts 41 cilvēks. Tie bijuši gan normatīvu aktu pārkāpumi, gan brīdinājumi par alkohola lietošanu, kā arī krimināla rakstura noziegumi. Piemēram, kāds Alfas rembo pie lielveikala pavērsa ieroci pret civiliedzīvotāju, jo tas atļāvās aizrādīt kārtībsargam, ka viņš auto novietojis invalīdu stāvvietā. Iekšējā izmeklēšana Alfas varonim beigusies ar piezīmi, lēmumu parakstījis I. Ķuzis. Viņš atstādināts, jo, pēc ministres domām, nespēj tikt galā ar disciplīnas jautājumiem.

Ministri no krēsla neizmetīs

"Mana atbildība ir kontrolēt situāciju un palīdzēt policijai izkļūt no tās bedres, kurā to iegrūduši daži nelieši," savu atbildības pakāpi notikušajā komentē L. Mūrniece. Turpretī vairāki eksperti norāda, ka I. Ķuzis kalpo tikai kā zibensnovedējs. "Augšas negribēja zināt, kas notiek apakšā. Tā ir atbildība ministrijas līmenī! Ja ir problēmas apakšvienībā un esi vadītājs, tad nav lielu problēmu to visu noskaidrot," uzskata Saeimas aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāts Jānis Ādamsons. Viņam piekrīt bijušais Valsts policijas (VP) šefs Juris Rekšņa, kurš uzskata, ka I. Ķuža atstādināšana ir veikls gājiens, lai visi redzētu, ka tiek pieņemti mēri. Tomēr ministres krēsls šā notikuma dēļ šūpots netiks. Atbalstu viņai paudis gan premjers Valdis Dombrovskis, gan arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). "Mēs neprasīsim un arī nepievienosimies Mūrnieces demisijas aicinājumiem. Viņai ir jāstrādā un jāsakārto tas bardaks. Turlais un Kristovskis arī reiz demisionēja, bet tas jau, kā redzams, problēmu neatrisināja," saka ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Turpretī Saskaņas centrs (SC) labprāt redzētu

L. Mūrnieci ejam, tomēr apzinās, ka šobrīd atrodas mazākumā un to panākt neizdosies. "Nav jēgas tērēt nodokļu maksātāju naudu, sasaucot ārkārtas plenārsēdi, jo mums nav nekādu izredžu. Šajā ziņā mani ļoti interesē prezidenta viedoklis, jo viņš ir valdības krusttēvs un izrādījis lielu interesi par valsts iekšlietām," saka SC frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Bruņoti ar 9 ieročiem

Šobrīd policija izvirzījusi tikai vienu oficiālu notikušā versiju. VP priekšnieks Artis Velšs uzskata, ka tā ir mantkārība. Par to liecina tas, ka noziedznieki rūpīgi gatavojušies notikumam, līdzi paņemot deviņus ieročus. Septiņus policija ir atradusi, vēl divus meklē. Pēc sākotnējām ziņām, tie nav dienesta ieroči, bet, iespējams, iegūti nelikumīgā ceļā. Laupīšanā izmantota automašīna, ko noziedznieki aizņēmušies, savukārt numurzīmes nozagtas turpat Jēkabpilī.

Neoficiālā versija liecina, ka policistu drēbēs tērptie noziedznieki patiesībā nav devušies laupīt, bet inkasēt lielu naudas summu. "Mums arodbiedrības policisti stāsta, ka viņi devušies inkasēt lielu naudas summu, varbūt miljonus, un noticis pārpratums," saka Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības vadītājs Armands Augustāns. Policija naudu ir atradusi, taču neatklāj, cik liela summa nozagta. Neatkarīgā sazinājās ar Vidusdaugavas televīziju, kuras operators notikuma vietā ieradās neilgi pēc aizturēšanas, taču arī viņš milzīgus naudas maisus netika redzējis.

Baidās, ka nesaņems kompensāciju

Arodbiedrību vadītājus uztrauc, vai bojāgājušā kapteiņa Andra Znotiņa tuviniekiem izmaksās kompensāciju. "Esmu pārliecināts, ka to neizmaksās, jo izrādīsies, ka viņš nebija pietiekami ekipēts, lai brauktu uz bruņotu laupīšanu," saka A. Augustāns. Tāpat domā arī Latvijas apvienotās policistu arodbiedrības priekšsēdētājs Agris Sūna, kurš uzskata, ka 50 000 latu kompensāciju nesaņems neviens. "Bojā gājušais bija mūsu arodbiedrības biedrs, un centīsimies viņam sagādāt naudu, taču tie nebūs tūkstoši. Viņam vienīgie radinieki ir krusttēvs un krustmāte, un cīnīsimies, lai viņi kompensāciju no valsts tomēr dabūtu!" saka A. Sūna. Iekšlietu ministre gan sola, ka bojā gājušā tuvinieki un arī ievainotais policists saņems visu atlīdzību.

Atvadīšanās no Andra Znotiņa notiks šosestdien plkst. 14 Jēkabpils pilsētas kapu kapličā, tajā piedalīsies gan Valsts prezidents, gan iekšlietu ministre.

Svarīgākais