Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Jēkabpils slaktiņā neesot izmantoti dienesta ieroči

Kuri ir policisti, un kuri ir bandīti – aculieciniekus otrdien Jēkabpilī apmulsināja tas, ka gan laupītāji, gan likumsargi, kuri noziedzniekus vajā, ir ģērbušies policijas formās. Apšaudē viens no bandītiem nogalināja savu kolēģi policistu, kas iekšlietu sistēmā pēdējo 20 gadu laikā ir nepieredzēts gadījums.

"Sēžu es Daugavā uz ledus, zvejoju zivis. Dzirdu policijas sirēnas, kas nāk arvien tuvāk un tuvāk. Policisti skaļrunī sauca, lai busa vadītājs apstājas. Pēc minūtes sākās apšaude. Sēžu es uz kastes un dzirdu, ka lodes spindz garām. Visu pametu un skrēju uz māju pusi. Pēc tam redzēju, ka pa taciņu skrien trīs cilvēki, viens maskā, divi policistu biksēs. Viņi man paskrēja kādu metru garām. Gāju tālāk, redzēju, ka busā asinīs guļ divi cilvēki. Es izsaucu ātro palīdzību," Vidusdaugavas televīzijai par otrdienas rīta notikumiem Jēkabpilī stāstīja kāds aculiecinieks.

Vīrietis redzējis, ka sniegā guļ vēl vairāki policisti, un tad viņam pieskrējuši klāt citi policisti ar automātiem un likuši iet prom. "Tad viņi aizskrēja tiem trim pakaļ. Es policistiem parādīju, kur viņi sniegā nometa divas pistoles un patronu kastīti," atcerējās aculiecinieks. Apšaude un tai sekojošie notikumi ilguši aptuveni 20 minūtes.

Policijas sniegtā informācija liecina, ka vakar pēc pulksten 9 kādā spēļu zālē Fēnikss Jēkabpilī iegāja pieci bruņoti vīrieši, kuri mēģināja izdarīt laupīšanu. Spēļu zāles apsargs paspēja nospiest trauksmes pogu, un uz notikuma vietu nekavējoties izbrauca Valsts policijas darbinieki, kā arī apsardzes firmas darbinieki. Laupītāji gan vēl paspēja ievainot spēļu zāles apsargu kājā.

Pakaļdzīšanās laikā starp policijas darbiniekiem un uzbrucējiem sākās apšaude, kuras laikā nāvējošu ievainojumu guva Viesītes policijas iecirkņa vecākais inspektors Andris Znotiņš.

Apšaudē tika ievainoti vēl divi policijas darbinieki, viens no tiem guva smagus ievainojumus. Policija bandītus aizturēja Jēkabpils teritorijā, Bebru rajonā. Uzbrukumā spēļu zālei policistu dienesta ieroči nav izmantoti, policija noskaidro bandas rīcībā esošo ieroču izcelsmi. Policija arī pagaidām neatklāj nolaupītās naudas summu.

Divi no Jēkabpilī notikušās bruņotās laupīšanas aizturētajiem ir policijas specvienības Alfa darbinieki, viens gan, pēc Neatkarīgās rīcībā esošām ziņām, bijis jau pensijā. Vēl divi no bandas iepriekš strādājuši Tukuma policijā. Iespējamā visu četru saistība ir tā, ka viņi visi ir mituši Tukuma apkaimē.

Pēc notikušā iekšlietu ministre Linda Mūrniece uz dienesta pārbaudes laiku no pienākumu pildīšanas atstādinājusi Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieku Intu Ķuzi. L. Mūrniece Neatkarīgajai uzsvēra, ka policijas specvienība Alfa ir tiešā Rīgas reģiona pakļautībā, tādēļ arī I. Ķuzim ir jāuzņemas atbildība par notikušo. Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas vadība vērtēs arī specvienības Alfa priekšnieka atbildību. "Šis nebūt nav pirmais gadījums, kad Rīgas reģiona policistiem ir smagi disciplīnas pārkāpumi. Pēdējā pusgadu laikā ir bijuši vairāki kliedzoši gadījumi, kuru dēļ Rīgas reģiona pārvaldē ir nepieciešamas nopietnas pārmaiņas," norādīja L. Mūrniece, piebilstot, ka Jēkabpils apšaude ir diemžēl nolīdzinājusi Valsts policijas reputāciju "līdz ar nulli". I. Ķuzis vakar Neatkarīgajai atteicās komentēt notikušo.

Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka abi bijušie Tukuma rajona policijas pārvaldes darbinieki ir brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi. Abiem brāļiem jau iepriekš bijušas problēmas ar likumu. Deniss Hristoforidi 2009. gadā tika aizturēts aizdomās par kukuļņemšanu. Pēc viņa aizturēšanas par kukuļņemšanu toreizējais Tukuma policijas pārvaldes Ceļu policijas priekšnieks Jānis Vancāns iespēra viņam pa pēcpusi. Toreiz par Denisu Hristoforidi aktīvi iestājās Neatkarīgā policistu arodbiedrība, pieprasot J. Vancānu atstādināt no amata un to, "lai turpmāk šī persona nevarētu ieņemt amatus valsts pārvaldē". Vēlāk dienesta pārbaudē gan miesas bojājumu nodarīšana Denisam netika konstatēta. Neatkarīgās policistu arodbiedrība aizstāvēja arī otru brāli Pāvelu, kuru 2009. gadā atvaļināja no dienesta policijā štatu samazināšanas dēļ. Arī Pāvels bija saistīts ar brāļa Denisa kukuļņemšanas lietu.

Zemgales reģiona pārvaldes Tukuma iecirkņa priekšnieks Janeks Bahs informēja, ka brāļi Hristoforidi Tukuma rajona policijas pārvaldē strādāja pirms reģionālās reformas. Kopš 2009. gada Tukuma rajona policijas pārvalde vairs nepastāv, tagad tas ir Zemgales reģiona Tukuma policijas iecirknis.

***

VIEDOKĻI

Linda Mūrniece, iekšlietu ministre:

– Pēdējos divdesmit gados iekšlietu sistēmā nekas tāds nav piedzīvots, ka policisti laupīšanas laikā šautu uz saviem kolēģiem. Tāpēc ir pilnīgi skaidrs, ka ļoti daudz kas šajā sistēmā mainīsies. Šis gadījums ar Alfas darbinieku nav pirmais, kad Rīgas reģionā notiek ārkārtas situācija. Rīgas reģions ir tas, kuram būs jāuzņemas vislielākā atbildība par to, kas notiek visā policijā, jo Rīgas reģionā strādā 60% policijas darbinieku. Tāda situācija, kāda bija šodien, nav saprotama nevienam.

Aldis Lieljuksis, bijušais Valsts policijas priekšnieks:

– Tas ir nebijis gadījums – policists laupīšanas laikā nošauj policistu. Inta Ķuža atstādināšana uz dienesta izmeklēšanas laiku ir saprotama, jo ir jānoskaidro ļoti daudz lietu, un notikums tiešām ir ārkārtējs. Tomēr, neskaitot Ķuzi, ir vēl vismaz pieci priekšnieki, kuri ir atbildīgi par konkrētajiem Alfas darbiniekiem. Jānoskaidro, vai aizdomās turētie ir izmantojuši dienesta ieročus. Ja jā, kā viņi pie tiem ir tikuši ārpus dienesta pienākumu pildīšanas laika. Es gribētu izteikt visdziļāko līdzjūtību nošautā policista piederīgajiem, kā arī visai policijas saimei.