Uz gadu atliek Tāleres un Poļikarpovas kukuļņemšanas lietas izskatīšanu

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta šodien nolēma līdz 2010.gada 11.oktobrim atlikt apelācijas kārtībā izskatāmo krimināllietu, kurā par kukuļņemšanu apsūdzētas bijušās Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesneses Beatrise Tālere un Irēna Poļikarpova.

Lietas izskatīšana tika atlikta saistībā ar Poļikarpovas neierašanos. No apsūdzētās tiesā bija saņemts lūgums atlikt iztiesāšanu viņas veselības stāvokļa dēļ. Iesniegumam pievienota darba nespējas lapa, kas izsniegta no 1.oktobra. Saistībā ar asinsspiediena problēmām ārsts Poļikarpovai noteicis mājas režīmu. Darba nespējas lapa pagaidām esot izsniegta uz desmit dienām, taču pēc tam apsūdzētajai nāksies atkārtoti apmeklēt klīniku, lai ārsts viņai sniegtu tālākos norādījumus.

Prokuroram Mārim Lejam gan radās aizdomas par to, kāpēc slimības lapa Poļikarpovai izsniegta īsi pirms gaidāmās tiesas sēdes, tādēļ valsts apsūdzības uzturētājs lūdza tiesu pārbaudīt šī ārsta lēmuma pamatotību. Problēmas ar asinsspiedienu prokurora ieskatā gan nevarot būt par iemeslu noteikt mājas režīmu.

Tiesa nolēma apsūdzētās neierašanos uz lietas izskatīšanu atzīt par attaisnojošu, tomēr tā apņēmās nosūtīt pieprasījumu Poļikarpovas ārstam, lai saņemtu no viņa informāciju, vai pacientes diagnoze bijis pietiekams šķērslis ierasties uz tiesas sēdi.

Šodien nav pirmā reize, kad apelācijas instances tiesa atliek Tāleres un Poļikarpovas krimināllietas izskatīšanu. Iepriekšējo reizi iztiesāšana tika atlikta šā gada 12.janvārī, jo bija saslimusi apsūdzētā Tālere.

Kā ziņots, AT šo kukuļņemšanas lietu paredzējusi skatīt saistībā ar Tāleres un Poļikarpovas iesniegtajām apelācijas sūdzībām un prokurora Lejas iesniegto apelācijas protestu par Rīgas apgabaltiesas 2008.gada 7.februāra spriedumu, ar kuru bijušās tiesneses atzītas par vainīgām kukuļņemšanā un viņām piespriests astoņu gadu cietumsods.

Pirmās instances tiesa pērn Tālerei un Poļikarpovai papildus astoņu gadu cietumsodam piemēroja arī daļēju mantas konfiskāciju, bet tiesneses neapcietināja tiesas zālē.

Tālerei, pamatojoties uz atbilstošo Krimināllikuma (KL) pantu, tiesa nolēma konfiscēt vērtslietas, kas viņai tika atsavinātas pirmstiesas izmeklēšanas laikā, bet Poļikarpovai nolemts konfiscēt pirmstiesas izmeklēšanas laikā atsavinātos 6000 eiro (4212 latus) un 6760 latus. Par labu valstij no Tāleres pirmās instances tiesa nolēma piedzīt 300 latus, kas tika kvalificēti kā noziedzīgā ceļā iegūtie naudas līdzekļi.

Abām bijušajām tiesnesēm patlaban aizliegts izbraukt no valsts, kā arī tuvoties noteiktām personām un vietām.

Prokurors Leja tiesu debatēs Poļikarpovai un Tālerei prasīja piemērot attiecīgi astoņu un 8,5 gadu cietumsodus ar daļēju mantas konfiskāciju. Pēc sprieduma nolasīšanas prokurors atzina, ka notiesātajiem piemērotie sodi viņu principā apmierina.

Apelācijas sūdzības par apgabaltiesas spriedumu iesniedza pati Tālere, kā arī Poļikarpovas advokāti Gints Praņevskis un Guna Kaminska. Savukārt prokurors Leja iesniedza apelācijas protestu, neapstrīdot tiesas piespriesto sodu, bet gan kvalificējošās pazīmes "materiālo vērtību pieņemšana" izslēgšanu no apsūdzības.

Prokurors lūdz AT atcelt pirmās instances spriedumu daļā par KL 320.panta "Kukuļņemšana" 3.daļas kvalificējošās pazīmes "materiālo vērtību pieņemšana" izslēgšanu no celtās apsūdzības un taisīt jaunu spriedumu šajā daļā, atzīstot abas tiesneses par vainīgām noziedzīgu nodarījumu pastrādāšanā tādā faktisko apstākļu apjomā, kādā to atzinusi pirmās instances tiesa.

Par abu tiesnešu kukuļošanu apsūdzētajiem bijušajiem tiesu izpildītājiem Raimondai Sporei un Raimondam Zunduram tiesa piesprieda nosacītus sodus. Spore tika sodīta ar nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem ar pārbaudes laiku uz trim gadiem, bet Zunduram tiesa piemēroja nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem ar pārbaudes laiku uz trīs gadiem. Šajā daļā spriedums nav apstrīdēts.

Zunduru un Spori prokurors aicināja sodīt ar nosacītu brīvības atņemšanu attiecīgi uz trim un pieciem gadiem, nosakot pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Notiesātā Zundura advokāts Saulvedis Vārpiņš spriedumu kopumā vērtēja kā "ārkārtīgi bargu", taču tieši ar viņa aizstāvamajam Zunduram piemēroto sodu advokāts bija apmierināts.

Spore un Zundurs tiesai atzina savu vainu viņiem inkriminētajos noziegumos, taču Tālere un Poļikarpova noliedza, ka būtu ņēmušas kukuļus. Zundura un Spores rīcībā atšķirībā no Tāleres un Poļikarpovas, pēc prokurora domām, bija saskatāmi atbildību mīkstinoši apstākļi - savu pretlikumīgo darbību atzīšana.

Kā LETA jau ziņoja, Tālerei apsūdzība tika uzrādīta par atkārtotu kukuļa pieņemšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās par noteiktu darbību izdarīšanu kukuļdevēja un kukuļa piedāvātāja interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, kā arī par apzināti nelikumīgu lēmumu gatavošanu, ko izdarījis tiesnesis.

Poļikarpovu prokurors apsūdzēja par kukuļa pieņemšanu, tas ir, par materiālu vērtību piedāvājuma apzināti prettiesisku pieņemšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās par noteiktu darbību izdarīšanu kukuļdevēja un kukuļa piedāvātāja, kā arī citu personu interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli.

Prokurors pirmās instances tiesas debatēs norādīja, ka viņa prasītais soda mērs Tālerei un Poļikarpovai ir mazākais, ko var piemērot par nodarījumiem, kas kvalificēti pēc attiecīgajiem KL pantiem.

Tiesas izmeklēšanas laikā lietas materiāliem netika lūgts pievienot nevienu dokumentu, kas varētu kalpot par pamatu, lai kādai no apsūdzētajām tiesnesēm piemērotu nosacītu brīvības atņemšanu, iepriekš pastāstīja Leja.

Par kukuļa pieņemšanu KL noteiktajā kārtībā paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu no astoņiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, savukārt par apzināti nelikumīgu lēmumu gatavošanu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem.

Prokurors uzskata, ka izmeklēšanas gaitā tika savākti pierādījumi tam, ka Tālere kopā kukuļos saņēmusi 800 latus, bet Poļikarpova - 500 latus.

Leja iepriekš norādīja, ka likuma izpratnē "nav svarīgi, par kādu summu amatpersona ir uzpirkta, bet svarīgākais, ka tā vispār ir uzpērkama".

Kā ziņots, 2007.gada 1.februārī Saeima atbalstīja atļaujas došanu Poļikarpovas un Tāleres saukšanai pie kriminālatbildības. Šī bija pirmā reize, kad pie kriminālatbildības sauc tiesneses, kas pirms tam nav atceltas vai aizgājušas no amata.

Abas tiesneses Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja 2006.gada 10.oktobrī.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.