Kokaīna ceļš atnes latvietim nāvi; saņemts tiesu eksperta slēdziens

© nra.lv

Lai gan oficiāla apstiprinājuma par 22 gadus vecā dobelnieka Edgara R. nāves apstākļiem Latvijas policijai nav, no Portugāles saņemtā informācija Ārlietu ministrijas Konsulārajā departamentā liecina, ka pagājušajā nedēļā Azoru salās mirušā vīrieša nāves cēlonis bijis narkotikas.

Vai gados jaunais, sportiskais puisis patiešām bija narkotiku kurjers? Latvijas policija pagaidām izmeklēšanā nav iesaistīta un darīs to pēc Portugāles tiesībsargu uzaicinājuma.

Pagājušajā nedēļā Latvijā kāda ģimene Dobelē saņēma traģisku vēsti – lidmašīnā palicis slikti 22 gadus vecajam Edgaram. Sākotnējā informācija liecināja, ka viņš bijis ceļā no Amerikas. Raidījums Degpunktā piektdien aicināja līdzcilvēkus atbalstīt pāragri no dzīves aizgājušā Edgara ģimeni, lai kopīgā labdarības akcijā izdotos savākt šai ģimenei nepieciešamos 5000 latus jaunieša mirstīgo atlieku pārvešanai uz Latviju. Šosestdien viņam bija paredzēta dzimšanas dienas ballīte, liecina internetā pieejamā informācija.

LNT ziņoja, ka puisis miris Portugālē pēkšņu sirdsdarbības problēmu dēļ. Veselības problēmu dēļ lidmašīnai nācās veikt ārkārtas nolaišanos Azoru salās Portugālē. Par jaunieša dzīvību cīnījušies vietējie mediķi, taču Edgara sirds pārstājusi pukstēt. Ziedot aicināja arī labdarības portāls ziedot.lv.

Tomēr jau sestdien starptautiskos medijos parādījās pavisam cita informācija par šo gadījumu, atklājot pavisam citus puiša nāves apstākļus. The Aviotion Herald ziņoja, ka lidmašīna Iberia Airbus A340-300, ar ko lidojis Edgars, bija ceļā nevis no ASV, bet no Ekvadoras (Gvajakilas pilsētas) uz Madridi Spānijā. Kad lidmašīna atradās virs Atlantijas okeāna ziemeļrietumos no Azoru salām, kādam pasažierim, 22 gadus vecam vīrietim pēkšņi kļuva slikti, un lidmašīnas apkalpe nolēma veikt ārkārtas nosēšanos Terkeiras Lahes lidostā (Portugālē). Pasažieris nomira pa ceļam uz slimnīcu. Terkeiras policija ziņo, ka pēcāk autopsijā atklājies, ka vīrietis bija vedis ievērojamu daudzumu kokaīna kapsulu savā vēderā.

Pirmdien Portugāles mediji jau vēstīja, ka puisis miris no narkotiku pārdozēšanas – līķa sekcijā atklājies, ka puiša organismā izšķīdis liels daudzums kokaīna. Portugāļu ziņu portāls tvi24, atsaucoties uz Terkeiras Kriminālpoliciju, ziņoja, ka Azoru salās mirušā jaunā vīrieša ķermenī sekcijas laikā atrastas 1450 devas kokaīna. Tiesu medicīnas ekspertīze atklāja, ka ķermenī paslēptā kokaīna apjoms ir apmēram 3000 devu. Ekspertiem izdevies savākt 1450 devas, jo "pārējais kokaīns bija izšķīdis pa visu ķermeni". Kriminālpolicija apstiprina, ka vīrietis savā kuņģī vedis narkotikas, iepakotas mazos "konteineros", iespējams, pirms tam tos norijot.

Latvijas Valsts policija oficiālu informāciju no portugāļu varas iestādēm nav saņēmusi, taču no konsulārā dienesta iegūtā informācija apstiprina, ka Azoru salās mirušais puisis ir latvietis Edgars R. Valsts policijas preses pārstāvis Aigars Bērziņš Neatkarīgajai apliecināja, ka no Ārlietu ministrijas saņemta ziņa par pilsoņa nāves gadījumu, kas, pēc sākotnējās informācijas, ir Edgars R. Oficiālas informācijas policijai nav. Gadījumos, ja ārvalstu tiesībsargiem ir nepieciešama informācija no Latvijas, tie noteiktā kārtībā sazinās ar Latviju, taču pagaidām tas neesot noticis. Līdz šim Edgars R. nav bijis policijas redzeslokā, un policija pagaidām neplāno veikt kādas darbības šajā sakarā.

Atsaucoties uz personas datu aizsardzību, Ārlietu ministrija nevar izpaust Portugālē mirušā vīrieša vārdu, tomēr apstiprina, ka tas ir Latvijas pilsonis.

Šodien no Ārlietu ministrijas sanemtā atbilde liecina, ka ministrija ir saņēmusi oficiālu apstiprinājumu no Portugāles kompetentās iestādes par Latvijas pilsoņa nāves faktu Azoru salās. Nekavējoties pēc ziņas saņemšanas Latvijas vēstniecība pieprasīja Portugāles kompetentajām institūcijām oficiālu informāciju par personas nāves cēloni un apstākļiem.

Latvijas vēstniecība Portugālē ir saņēmusi tiesu medicīniskās ekspertīzes sākotnējā atzinuma par Latvijas pilsoņa nāves cēloni kopiju. Portugāļu iestādes informē, ka sekcijas oficiālā ziņojuma pabeigšanai nepieciešamas papildu toksikoloģiskās analīzes. Tomēr sekcija uzrādījusi neskaitāmu iepakojumu klātbūtni kuņģī, kuros atradās balta viela. Daži iepakojumi bija saplīsuši, tādēļ iespējams pieņemt, ka nāvi izraisīja norīto narkotiku pārdozēšana.

Policija pašlaik nekomentē, vai Edgars varētu būt bijis narkotiku kurjers. Iespējams, viņam bijis piedāvāts darbs ārzemēs, laba peļņa, uz kā cilvēki uzķeras. Pēdējo piecu gadu laikā nav bijis neviena gadījuma, kad kāds Latvijas iedzīvotājs būtu pieķerts, šādi vedot narkotikas. Tiesa, policijā atminējās, ka 2008. gadā tika aizturēta kāda persona ar narkotikām un vēlāk tika atrasti pierādījumi, ka šī persona ir vedusi narkotikas, visticamāk, kokaīnu. Šis cilvēks pašlaik ir ieslodzījumā ar brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem.

Šāds narkotiku pārvadāšanas ceļā ir plaši izplatīts, lai kokaīnu pārvadātu no Dienvidamerikas valstīm uz Ameriku vai tālāk uz Eiropu. Zināmi vairāki gadījumi, kad šīs kapsulas, kuras ir lielu vīnogu apmērā, plīst kuņģī un cilvēku tad praktiski nav iespējams glābt.

Svarīgākais