"Naudas atmazgāšanas" shēmas organizators kratīšanā cenšas iznīcināt pierādījumus

Šonedēļ, 18.janvārī, Valsts ieņēmu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde, veicot virkni kratīšanu Rīgā, Aizkrauklē un Madonas rajonā, apturēja šogad pirmā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb „naudas atmazgāšanu” saistīta noziedzīga grupējuma darbību.

Arī šajā reizē VID darbiniekiem nācās sastapties ar pretošanos – viens no iespējamajiem shēmas organizatoriem, kamēr finanšu policisti lauzās iekšā dzīvoklī, centās sadedzināt pierādījumus. Ir uzsākts kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

VID Finanšu policijas pārvalde 2010.gada 29.novembrī uzsāka kriminālprocesu saistībā ar noziedzīgu grupējumu, kas darbojās ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamo PVN apmēru vairākiem desmitiem reāli strādājošu uzņēmumu un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus. Shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar „starpniekuzņēmumiem” un fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumus valsts budžetā.

Pēc sākotnējās informācijas noziedzīgais grupējums kopš 2009.gada beigām apgrozījis naudas līdzekļus 2 259 000 latu apmērā un, legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus un nenomaksājot PVN, nodarījis valsts budžetam kaitējumu gandrīz pus miljona latu apmērā.

Shēmas klientu vidū atrodami gan būvniecības, gan metālapstrādes, gan pārtikas mazumtirdzniecības, gan citu nozaru uzņēmumi.

Šī gada 18.janvārī VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji veica 16 kratīšanas Rīgā, Aizkrauklē un Madonas rajonā. Astoņas no tām veiktas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, divas birojos un sešas automašīnās. Kratīšanas tika veiktas arī pie diviem reāli strādājošiem uzņēmumiem, kas izmantoja noziedzīgās shēmas pakalpojumus. Kratīšanu laikā izņemts liels skaits shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogu un kodu kalkulatoru, kā arī citi izmeklēšanai nozīmīgi lietiskie pierādījumi.

Vienā no dzīvesvietām, kurā pēc izmeklētāju rīcībā esošās informācijas mitinājies viens no iespējamajiem noziedzīgās shēmas organizatoriem, VID darbiniekiem nācās sastapties ar pretošanos. Neskatoties uz personas mēģinājumu traucēt kratīšanu, neielaižot likumsargus dzīvesvietā un mēģinot iznīcināt pierādījumus, iemetot tos kurtuvē, VID darbinieku ātras un saskaņotas rīcības rezultātā lielāko daļu no pierādījumiem izdevās glābt un izņemt.

Kriminālprocesa ietvaros viena persona ir apcietināta, bet divām noziedzīgajā shēmā iesaistītajām personām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis – policijas uzraudzība.

Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā 11 norēķinu kontos Latvijas kredītiestādēs ir apturēti septiņu noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu naudas līdzekļi. Precīzs apturēto naudas līdzekļu apjoms pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta visa nepieciešamā informācija no kredītiestādēm. Jāatzīmē, ka kriminālprocesa ietvaros ir apturēti naudas līdzekļi arī kādā no Igaunijas kredītiestādēm 100 000 eiro apmērā.

Kriminālprocess par iepriekšminētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem uzsākts 2010.gada 29.novembrī pēc Krimināllikuma 218.panta trešās daļas un 195.panta trešās daļas.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais