Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

VID veicis kratīšanu pārtikas produktu ražošanas un vairumtirdzniecības uzņēmumā

© f64.lv, Kaspars Krafts

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policija veikusi deviņas kratīšanas kādā pārtikas produktu ražošanas un vairumtirdzniecības uzņēmumā saistībā ar aplokšņu algu izmaksu, vēsta VID pārstāvji.

Kratīšanas veiktas 2022.gada augustā sāktajā kriminālprocesā par aplokšņu algu izmaksu uzņēmumā, kas nodarbojas ar gaļas un citu pārtikas produktu ražošanu un tirdzniecību.

Sāktā kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2022.gada novembrī veica deviņas kratīšanas Kuldīgā, Talsos, Tukumā, Jelgavā un Jēkabpilī kriminālprocesā iesaistītā uzņēmuma telpās, tostarp nereģistrētās pārtikas noliktavās. Tādējādi kratīšanās piedalījās arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbinieki.

Kratīšanu laikā izņemti mobilie tālruņi ar mobilo aplikāciju "Whatsapp" un "Telegram" sarakstēm, aplokšņu algu izmaksu saraksti, 220 paciņu ar cigaretēm bez Latvijas akcīzes markām, kā arī citi kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā.

Veicot pirmstiesas izmeklēšanu, kriminālprocesā noskaidrots, ka uzņēmums no 2020.gada janvāra līdz šim brīdim grāmatvedības uzskaitē nav pilnā apmērā uzrādījis darba ņēmējiem izmaksāto darba samaksu, kā arī noskaidrots, ka grāmatvedības uzskaitē nenorādītā darba samaksa uzņēmuma darba ņēmējiem tika izmaksāta skaidrā naudā.

Valstij nodarītā zaudējuma apmērs nenomaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā tiks noskaidrots izmeklēšanas laikā.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 217.1 pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, par iespējamo grāmatvedības uzskaitē neuzrādītās darba samaksas izmaksāšanu.

Kriminālprocesā divām personām piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Atbilstoši Kriminālprocesa likumam neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

VID aicina iedzīvotājus ziņot par gadījumiem, kad tiek izmaksātas aplokšņu algas, zvanot uz VID bezmaksas anonīmo uzticības tālruni +371 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv.