Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Bijušajam NMPD vadītājam Ploriņam uzrādīta apsūdzība pēc trīs Krimināllikuma pantiem.

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Krimināllietu, kurā bijušais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītājs Armands Ploriņš apsūdzēts par amata noziegumiem saistībā ar dienesta automašīnu nodrošināšanu ārpakalpojumā, Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā plāno turpināt skatīt 2023.gada 9.martā plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Bijušajam NMPD vadītājam uzrādīta apsūdzība pēc trīs Krimināllikuma pantiem.

Viņš apsūdzēts par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Būdams dienesta vadītājs, Ploriņš pieļāvis, ka vairākkārt tiek grozīts ar AS "Rīgas Sanitārā transporta autobāze" (RSTA) noslēgtais līgums, kā rezultātā laikā no 2012.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam par saņemtajiem pakalpojumiem nelietderīgi tika pārmaksāts ne mazāk kā 784 988 eiro, uzskata prokuratūra.

Tāpat bijušais dienesta vadītājs apsūdzēts par amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas. Ploriņš ar RSTA noslēdza jaunu līgumu par pakalpojumiem, kuri bija paredzēti jau iepriekš noslēgtā spēkā esošā līgumā, tādēļ par šiem pakalpojumiem samaksāts dubultā, kā rezultātā valstij radīts mantisks zaudējums 483 074 eiro, liecina apsūdzība.

Ploriņš pie kriminālatbildības saukts arī par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij lielā apmērā. Proti, laikā no 2009. līdz 2015.gadam apsūdzētais neesot deklarējis savus patiesos ienākumus, tā izvairoties no iedzīvotāju ienākuma nodokļa iemaksas valsts budžetā, un radīja budžetam mantisku zaudējumu 26 289 eiro.

Izmeklēšanu sākotnēji veica Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Kriminālprocess tika sākts arī pret uzņēmēju, RSTA vadītāju un īpašnieku Adigjozalu Mamedovu. Ģenerālprokuratūrā skaidroja, ka KNAB nav lūdzis uzrādīt apsūdzību uzņēmējam saistībā ar bijušā NMPD vadītāja iespējamiem noziegumiem.

Sākotnēji KNAB turēja aizdomās arī NMPD Rīgas reģionālā centra vadītāju Semjonu Štrihu, taču pret viņu kriminālprocesu izbeidza, jo amatpersona 2015.gada nogalē nomira.

Jautājums par to, kā valstij nodrošināt operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus Rīgas reģionā, bija asu diskusiju objekts. Ilgus gadus valsts šos pakalpojumus pirka ārpakalpojumā no RSTA, taču Valsts kontrole un atsevišķi politiķi norādīja, ka valsts šādi ievērojami pārmaksā.

Veselības ministrija 2014.gada nogalē pieņēma lēmumu atteikties no ārpakalpojuma Rīgas reģionā, un 2015.gada 29.aprīlī beidzās NMPD noslēgtais līgums ar RSTA.

Izvērtējot Valsts kontroles veiktās revīzijas materiālus, KNAB veica resorisko pārbaudi, un tās rezultātā iegūtās ziņas bija pamats kriminālprocesa sākšanai.

KNAB kriminālprocess sākts 2015.gada augustā, bet 8.septembrī biroja darbinieki veica kratīšanu NMPD Duntes ielā. KNAB bija ieradies dienestā un pieprasījis dokumentus par noslēgto līgumu ar Mamedova vadīto RSTA.

Pēc KNAB ierašanās Duntes ielā birojs toreizējam NMPD priekšniekam Ploriņam un NMPD Rīgas reģionālā centra vadītājam Štriham aizliedza pildīt pienākumus.