Valmieriete meklē meitas slepkavas

Maija Merkulova © f64

"Karīnai bija dzimšanas diena. Nopirku 25 svecītes, aizbraucu svētdien uz kapiņiem un saliku sirsniņas veidā," skumji stāsta valmieriete Maija Merkulova. Pirms diviem gadiem viņas meitu brutāli nogalināja meitenes draugs Kaspars.

Tiesa nospriedusi, ka viņam cietumā būs jāsēž gandrīz 16 gadu. Maiju neuztrauc iesniegtā apelācijas sūdzība, viņa ir nobažījušies, ka nesodīti paliks slepkavības līdzdalībnieki.

Nogalināja garāžā

"Ekspertīze pateica, ka viņš ir pieskaitāms. Par visu, kas saistīts ar Karīnu – melo. Taisnību saka tikai par to, kur mācījies, kā viņu sauc," stāsta nogalinātās meitenes mamma. Vidzemes apgabaltiesa nospriedusi, ka par slepkavību mantkārīgā nolūkā Kasparam aiz restēm būs jāpavada piecpadsmit ar pusi gadu. Savukārt viņa līdzgaitniekam par neziņošanu cietumā jāsēž divus ar pusi gadus. Abi apsūdzētie vainu noliedz un iesnieguši apelācijas sūdzības, tiesa atsāksies šā gada oktobrī.

Maija vēlreiz rūpīgi pārlasījusi krimināllietas materiālus un secinājusi, kā viss noticis. Atgādinām, ka viņas meita tika nogalināta pirms diviem gadiem 8. oktobrī. Meitene pirms astoņiem vakarā atvadījās no mātes un kopš tā brīža nebija sazvanāma. Karīna ilgu laiku bija pazudusi un, iespējams, arī netiktu atrasta, ja vien Kaspars neparādītu meitenes kapavietu. Viņa bija aprakta dziļi mežā, satīta ar līmlenti. Kaspars savu draudzeni nogalināja pārdesmit minūtes pēc tam, kad viņa saņēma naudu par pārdoto dzīvokli, secināja izmeklētāji. Maija ir pārliecināta, ka noziegumā iesaistīti vairāk nekā divi cilvēki.

"Kaspars viens pats nevarēja to izdarīt. To apliecina arī telefona izdrukas. Man sāp sirsniņa, ka tas, kurš viņam palīdzēja, ir uz brīvām kājām. Benzīntankā, kur ap astoņiem vakarā Kaspars pirka skoču, viņam līdzi bija viens cilvēks, bet ap deviņiem vakarā abiem garāžā pievienojās arī Braslis, kuram iedeva divus ar pusi gadus. Man ir sajūta, ka Karīnu nogalināja jau garāžā, tad Braslis ar Lasi skrēja uz kafejnīcu taisīt alibi. Karīnas drēbes viņi sadedzināja vēlāk," uzskata Maija. Viņa atceras, ka Kaspars iepriekš bieži nomājis auto, tomēr dienu pirms slepkavības speciāli Rīgā izvēlējies BMW markas pikapu.

Tēvs atzīst, ka ir apmuļķots

Pagājušā gada oktobrī nomira Karīnas tēvs. Pēc Maijas domām, tieši Kaspars viņu pārliecināja pārdot lauku māju. Par iegūto naudu meitene iegādājās dzīvokli, kuru pārdeva savas nāves vakarā. "Lauku māju pārdevām 13. augustā, bet garāžu Kaspars sāka īrēt jau 16. augustā. Karīna nopirka uzreiz arī viņam mašīnu, bet mans dēls to septembrī atņēma, jo Kaspars nebija pelnījis. Tad viņš palika dusmīgs," atceras Maija.

Ar Karīnu viņš izšķīrās, iespējams, dusmu uzplūdā un veikli atrada sev citu meiteni.

Maija uzskata, ka tas bija tikai aizsegs, jo Kaspars zinājis, ka Karīna viņa dēļ darīs visu. Lielā mērā aizdomas nesen apliecinājusi Kaspara tā laika draudzene, ar kuru Maijai izdevies izrunāties. Viņa noskaidrojusi, ka vairākas liecības par puišu atrašanās vietu Karīnas nāves vakarā ir meli.

Uz kapiem brauc regulāri

Maija ir pateicīga draugiem un paziņām, kuri grūtajā laikā atbalstīja un joprojām viņu laiku pa laikam apciemo. "Cepuri nost par vienu puisi – viņš gan kā liecinieks gāja, gan arī tagad reizēm ierodas un saka: aizbrauksim uz kapiņiem. Viņš nopērk neļķes, jo Karīnai patika neļķes. Bet viņam ļoti patika Karīna. Nebūtu Kaspars, iespējams, viņi būtu draudzējušies. Tagad viņam ir meitene, un es par to ļoti priecājos," saka Maija.

Svarīgākais