Policija likvidē metadona laboratoriju; izņemti teju 230 kg narkotisko vielu

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Valsts policija rosinājusi apsūdzēt vairākas personas par 2020.gadā Krimuldas novadā likvidēto metadona laboratoriju, informē policija.

Jau ziņots, ka likumsargi 2020.gada 13.jūlijā Krimuldas novadā konstatēja metadona laboratoriju. Kratīšanu laikā lauku mājā atrastas vielas metadona ražošanai - 49,218 kilogrami metadona, 56,822 kilogrami medatona starpprodukta un 123,476 kilogrami izometadona starpprodukta. Kopējais izņemto narkotisko vielu svars bija 229,516 kilogrami un to vairumtirdzniecības cena nelegālajā tirgū 2020.gadā varēja pārsniegt 4 580 000 eiro.

Kratīšanu laikā tika izņemti arī prekursori - 135 kilogrami acetona, 22,957 kilogrami sālsskābes, 43,34 kilogrami ētera, 8,737 kilogrami sērskābes, kā arī nedaudz fenilacetona.

Tāpat izņemts laboratorijas aprīkojums - stikla laboratorijas trauki, stikla laboratorijas kolbas, šļūtenes, ventilators, piltuvveida dzirnavas, piltuves, papīra filtri, mērkrūzes, trauki, bļodas, elektriskie žāvētāji, termometri, elektroniskie svari, plastmasas trauki, vakuuma sūknis, metāla ražošanas ierīce - reaktors, metāla dzesētāji, kannas, mucas, cimdi, sejas maskas, metāla magnija skaidas.

Dienu iepriekš, 2020.gada 12.jūlijā, Krievijā, Maskavas apgabalā, aizturēts transportlīdzeklis, kurā atradās seši kilogrami metadona. Izmeklēšanā noskaidrots, ka šīs narkotikas tika izgatavotas iepriekš minētajā laboratorijā un vestas uz Krieviju tālākai realizācijai.

Aizdomās par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu aizturēti organizētas noziedzīgas grupas dalībnieki - 1967., 1969., 1971., 1976.gadā dzimuši vīrieši un 1970.gadā dzimusi sieviete. Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka divi no aizturētajiem jau agrāk ir tikuši saukti pie atbildības par līdzīga noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

Likumsargi kriminālprocesā uzlika 13 arestus īpašumiem, kuru kopējā summa ir 721 000 eiro, un skaidras naudas līdzekļiem par kopējo summu 812 eiro un 1 008 ASV dolāri.

31.oktobrī tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Jau ziņots, ka Krimuldas novadā atklātās metadona laboratorijas uzturētāji narkotiku izgatavošanu apguvuši pašmācības ceļā, turklāt kratīšanā atrasta skolēniem paredzēta mācību grāmata ķīmijā.

Latvijā iepriekšējā reizi metadona ražotnes uzgājusi 2017.gadā. LETA jau toreiz rakstīja, ka divas ražotnes atrastas Allažu un Taurupes pagastos. Vienā gadījumā ražotne tika izvietota zem vistu fermas, lai maskētu ķīmiskās smakas, kas rodas narkotiku izgatavošanas laikā, bet otrā gadījumā tā izvietota galdniecības darbnīcas otrajā stāvā. Policija par šo noziegumu prokuratūrai rosināja apsūdzēt sešas personas.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais