Tukuma internātskolā grāmatvede piecu gadu laikā piesavinājusies 105 000 latus

Tukuma speciālajā internātskolā vairāku gadu laikā izšķērdēta naudas summa vismaz 100 000 latu apjomā, ziņo portāls ntz.lv. Atklājies, ka naudu ņēmusi skolas grāmatvede, kura to iztērējusi mācībām.

Pirmdien Tukuma novada domes preses konferencē domes priekšsēdētājs Juris Šulcs informēja, ka auditorfirma "BPG Baltic Inspekcija AMJ" atklājusi pārkāpumus: "Uzreiz pēc jaunā gada uz aizdomu pamata par to, ka pieļauti dienesta pienākumu rupji pārkāpumi un budžeta līdzekļu būtiska izšķērdēšana, uz laiku līdz diviem mēnešiem atstādinājām skolas direktori. 3. janvārī pedagoģiskās padomes sēdē darba kolektīvs par notikušo tika informēts, arī par to, ka tiks sākta revīzija."

Revīzijas veicēji 20. janvārī finanšu komitejas sēdē deputātiem sniegs starpziņojumu, taču pēc sākotnējiem aprēķiniem jau zināms, ka piecos gados - no 2006. gada līdz 2010. gadam - varētu būt izšķērdēti aptuveni 105 000 lati. Šobrīd esot arī saņemts apliecinājums no grāmatvedes, ka naudu ņēmusi viņa - "mācībām"; patlaban viņai esot slimības lapa. Tiek pieļauts, ka šāda situācija varējusi rasties tāpēc, ka direktore vai nu ļoti uzticējusies grāmatvedei, vai arī viņai nav bijušas zināšanas par grāmatvedību, lai viņa varētu izsekot līdzi finanšu situācijai skolā.

Situācija internātpamatskolā, kā stāstīja J. Šulcs, nākusi gaismā tad, kad skolas grāmatvede palikusi slima un viņas pienākumus uzņēmusies cita grāmatvede, kas ieraudzījusi īpatnējās darbības ar finanšu līdzekļiem bez loģiska pamatojuma. Tieši tāpēc pirmdien pārbaude sākta arī Tukuma sporta skolā, kur internātskolas grāmatvede strādājusi amatu apvienošanas kārtībā.

Vaicāts, vai iepriekš nekādas pārbaudes nav notikušas, J. Šulcs apliecināja - vairākkārt bijusi nopietna revīzija, kurā skola pārbaudīta, taču nekādi būtiski pārkāpumi nav atklāti. Pārbaude bijusi arī 2008. gadā, bet arī tad nekas nav atklāts. Regulāri arī ministrija veikusi pārbaudes par mērķdotācijas izlietojumu, taču arī tur pārkāpumu neesot atklāti.

J. Šulcs stāstīja, ka finanšu komitejas sēdē par situāciju informēs novada domes deputātus, un, iespējams, tiks lemts arī par šīs lietas nodošanu tiesībsargājošām institūcijām. Līdz novada dome sēdei, iespējams, tiks sagatavots lēmums par direktores atbrīvošanu no amata.

Līdz ar šo gadījumu tikpat kā izlemts jautājums, kas aktualizējās šī mācību gada sākumā, kad dome ierosināja skolas pāriet uz centralizēto grāmatvedību, taču tās turējās pretī: "Mēs ilgi un dikti diskutējām par iestāžu patstāvību, taču nu šī saruna ir beigusies. Domāju, ka politiķi mums piekritīs. Jo viens grāmatvedis domē nekad neveic visas operācija no A līdz Z, un līdz ar to šāda situācija nav iespējama. Nu piepildījies teiciens, ka karote darvas sabojā medus podu."