Olaines slepkavam draud mūža ieslodzījums

Jaunietim, kurš pagājušajā piektdienā ar vairāk nekā 20 naža dūrieniem Olainē nogalināja sievieti, tiesa piemērojusi apcietinājumu un noteikusi psihisko ekspertīzi. Ja viņu atzīs par pieskaitāmu, jaunajam vīrietim draud mūža ieslodzījums.

Neatkarīgās aptaujātie Olaines sociālie dienesti norāda, ka līdz šim slepkava par garīgiem traucējumiem nav sūdzējies.

Pēc asiņainā notikuma izvirzītas vairākas neoficiālas versijas, kas skaidro notikušā cēloņus. Vieni uzskata, ka jaunietis ir dzērājs un narkomāns, tāpēc prāts viņam aptumšojies spēcīgu vielu iespaidā. Citi uzsver, ka viņš bijis kārtīgs, bez kaitīgiem ieradumiem un strādājis labi atalgotu darbu, tāpēc šādu rīcību no viņa neviens nav gaidījis. Starp pieņēmumiem ir versija, ka viņš iesaistījies sektā un nogalināt 56 gadus veco sievieti likušas balsis. Netiek izslēgta iespēja, ka ģimenē puisi kāds terorizējis. Šīs ir tikai dažas no versijām, ko internetā apspriež vietējie iedzīvotāji. Policija jaunieša rīcības iemeslus pagaidām neskaidro.

Olaines dienas centrs, kas palīdz cilvēkiem ar garīga rakstura problēmām, par slepkavu līdz šim netika dzirdējis. Centra pārstāve norāda, ka ikdienā tur uzturas pirmās un otrās grupas invalīdi, taču puisis viņu redzeslokā nav bijis. Savukārt Olaines Sociālā dienesta vadītāja Anda Liepiņa Neatkarīgajai stāsta, ka nedz nogalinātās, nedz slepkavas ģimene dienesta uzskaitē nav nonākusi. Speciāliste uzsver, ka abas puses var saņemt palīdzību. "Pagaidām neko speciāli neesam plānojuši darīt, bet, ja nepieciešams, pie mums var saņemt psihologa pakalpojumus bez maksas," saka A. Liepiņa. Šo iespēju var izmantot arī citi Olaines iedzīvotāji, tomēr pagaidām neviens pēc palīdzības nav vērsies.

Atgādinām, ka 23 gadus vecā vīrieša asinsdarbus, kurš kails nodūra pusmūža sievieti, redzēja vairāki olainieši. Policija slepkavu aizturēja aptuveni 100 metru no notikuma vietas. Sabiedrībā izvērtušās asas diskusijas par to, ko apkārtējiem vajadzēja darīt, lai glābtu sievietes dzīvību. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāve Sigita Pildava uzsver, ka iedzīvotāji rīkojušies pareizi. "Ja iztēlojamies, kā tas izskatījās, tad aculiecinieku reakcija bija adekvāta. Jāņem vērā, ka ar šādiem trakojošiem cilvēkiem dažkārt pat trīs profesionāli sagatavoti speciālisti nespēj tikt galā. Katram ir jāizvērtē savas iespējas, šoreiz iedzīvotājiem nevajadzētu neko pārmest," saka S. Pildava.

Tiesa sestdien nolēma jaunieti paturēt apcietinājumā, un šobrīd viņš atrodas izolatorā. Jaunais vīrietis apsūdzēts pēc Krimināllikuma 117. panta 4. punkta par slepkavību, kas izdarīta ar sevišķu cietsirdību. Par šādu nodarījumu aiz restēm jāpavada no desmit līdz divdesmit gadiem, bargākajā variantā draud mūža ieslodzījums. Policija jaunietim nozīmējusi tiesu psihiatrisko ekspertīzi. Ja viņu atzīs par nepieskaitāmu, sods varētu aprobežoties ar medicīnisko līdzekļu piemērošanu.

Svarīgākais