Atklāj 23 miljonus kontrabandas cigarešu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki Rīgas Brīvostā trijos no Ķīnas nākušos konteineros atklāj aptuveni 23 miljonus kontrabandas cigaretes „Jin Ling” ar, iespējams, viltotām Krievijas Federācijas akcīzes markām.

Par iepriekš minēto uzsākti trīs kriminālprocesi par kontrabandu lielā apmērā.

VID darbinieki pēc starptautiskā sadarbībā iegūtas informācijas analīzes un citiem ilgstoši veiktiem izlūkošanas pasākumiempagājušajā nedēļā – 12. un 13.janvārī,Rīgas brīvostā veica triju no Ķīnas ievestu kravas konteineru muitas kontroli. Šo konteineru pavaddokumentos kā sūtītāji bija norādīti uzņēmumi Ķīnā, bet saņēmēji- uzņēmumi Krievijā. Veicot minēto konteineru muitas kontroli, VID darbinieki atklāja, ka tajos atrodas nevis deklarētās saimniecības preces, bet gan cigaretes „Jin Ling” ar Krievijas Federācijas akcīzes markām, kuras pēc vizuālās apskates izskatās viltotas. Konteineros atradās attiecīgi 11 miljoni, 10,6 miljoni un 1,3 miljoni cigarešu. Kopumā konteineros atradās 22 910 000 kontrabandas cigarešu.

„Cigaretes visticamāk bija plānots realizēt Eiropas Savienības tirgū, jo Eiropas Savienībā cigarešu cenas ir ievērojami augstākas nekā Krievijā,” norāda VID Muitas kriminālpārvaldes direktors Marjans Burijs, piezīmējot „23 miljoni kontrabandas cigarešu ir ievērojams apjoms – tā ir vairāk nekā ceturtdaļa visa pērnā gadā atklāto cigarešu skaita. Ja šāds apjoms nelegālu cigarešu nonāktu Latvijas tirgū, valsts budžetam tiktu nodarīti zaudējumi aptuveni 1,6 miljonu latu apmērā nenomaksātu nodokļu veidā”

Finanšu ministrs Andris Vilks atzinīgi novērtē VID Muitas kriminālpārvaldes darbu, apkarojot kontrabandu, kā arī turpmāk lūdz nodrošināt tikpat stingrus kontroles pasākumus uz valsts ārējās robežas akcīzes preču jomā.

Par iepriekš minētajiem pārkāpumiem šī gada 14.janvārī VID Muitas kriminālpārvalde uzsāka trīs kriminālprocesus par kontrabandu lielā apmērā.

Svarīgākais