Atradies vairākos kriminālprocesos apsūdzētais Gijs Bija

Jūlija beigās atradies vairākos kriminālprocesos par cilvēku nolaupīšanu, krāpšanu un citiem noziegumiem apsūdzētais Gijs Bija.

Kā liecina Latvijas Tiesu portālā pieejamā informācija, 10.augustā atjaunota tiesvedība Rīgas apgabaltiesā izskatāmajā kriminālprocesā, kurā Bija apsūdzēts par kāda datoru tirgotāja un viņa paziņas nolaupīšanu, kas notikusi aptuveni pirms astoņiem gadiem. Šis process tiek izskatīts pirmajā tiesu instancē. Savukārt Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palātā tai pašā dienā pieņemts lēmums arī par tiesvedības atjaunošanu apelācijas kārtībā izskatāmajā kriminālprocesā, kurā Bija apsūdzēts par 100 000 latu izkrāpšanas atbalstīšanu no SIA "Tipo".

Šonedēļ apsūdzētais tika konvojēts uz Rīgas apgabaltiesu, kur pēc ilgāka pārtraukuma bija plānots atsākt skatīt krimināllietu par cilvēku nolaupīšanu, tomēr tiesas sēdi atkal nācās atlikt.

Kā aģentūru LETA informēja apgabaltiesas preses sekretāre Inese Auniņa, Bija 29.septembrī tiesai paziņojis, ka viņš ir nomainījis aizstāvi, bet jaunajam advokātam tagad nepieciešams laiks, lai no jauna iepazītos ar visiem lietas materiāliem. Ņemot vērā minēto, apgabaltiesa lietas izskatīšanu atlika līdz šā gada 1.oktobrim plkst.14.

Savukārt apelācijas kārtībā izskatāmajā kriminālprocesā, kurā Bija apsūdzēts par 100 000 latu izkrāpšanas atbalstīšanu no SIA "Tipo", pēdējā tiesas sēde notikusi šā gada 29.aprīlī, kad tiesvedība apturēta saistībā ar apsūdzētā pazušanu. Tā kā Bija tagad ir atrasts, tiesvedība atjaunota un par nākamo lietas izskatīšanas datumu noteikts 2010.gada 20.maijs, liecina Latvijas Tiesu portālā pieejamā informācija.

Kā ziņots, krāpšanas krimināllietu izskatot pirmajā tiesu instancē, pagājušā gada janvārī Rīgas apgabaltiesa Bijam piesprieda 16 minimālo mēnešalgu jeb 2560 latu naudassodu, taču, tā kā apsūdzētais apcietinājumā bija pavadījis jau vairāk nekā piecarpus mēnešus, saskaņā ar Krimināllikuma 52.panta 3.daļu viņš no piespriestā naudassoda atmaksas tika atbrīvots, aģentūrai LETA iepriekš skaidroja toreizējā apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska.

Minētās krimināllietas materiāli liecina, ka 2001.gada rudenī nenoskaidrota persona piedāvāja Bijam pret atlīdzību piesaistīt firmu "Tipo" AS "Hansabanka" internetbankas norēķinu sistēmai, ko viņš arī izdarīja, izmantodams iepriekšminētās personas sagādātos viltotos dokumentus, kuros bija norādīts, ka Bija ir "Tipo" direktors Gvido Budreiko, kas viņš patiesībā nebija.

Aploksni ar rekvizītiem, kuri nepieciešami attālinātai pieejai pie "Tipo" konta, Bija tūlīt pēc iznākšanas no bankas filiāles atdeva kādai citai personai, kura tajā pašā dienā veica pārskaitījumu 100 000 latu apmērā no "Tipo" konta uz kādas trešās personas bankas kontu. Vēlāk persona, kuras kontā tika ieskaitīti "Tipo" piederošie finanšu līdzekļi, devās uz banku un izņēma tos skaidrā naudā.

Pēc iznākšanas no bankas filiāles nauda tika nodota citai nenoskaidrotai personai, liecina apsūdzība.

Šī krāpšanas krimināllieta apelācijas kārtībā patlaban tiek izskatīta AT Krimināllietu tiesu palātā.

Savukārt otra krimināllieta, kurā Bija apsūdzēts par divu cilvēku nolaupīšanu, patlaban tiek skatīta Rīgas apgabaltiesā.

Šīs lietas materiāli liecina, ka 2000.gada septembrī Bija ar vēl četrām personām, pret kurām krimināllieta izdalīta atsevišķā tiesvedībā, mantkārīgos nolūkos savstarpēji vienojās nolaupīt kādu vīrieti, lai no viņa izspiestu naudu, jo zināja, ka upuris nodarbojas ar datoru tirdzniecību.

Prokuratūra uzskata, ka apsūdzētie, radot maldīgu priekšstatu par to, ka viņi vēlas iegādāties datorus, upuri kopā ar viņa paziņu sagrāba un nogādāja izspiešanas izdarīšanai piemērotā vietā ārpus Rīgas. Cietušajiem tika piedraudēts ar šaujamieročiem, lai izspiestu no viņiem naudu. Kopumā Bija un pārējie apsūdzētie atklāti nolaupīja svešu kustamu mantu 3935 latu apmērā.

Abi cietušie tika ievietoti automašīnu bagāžas nodalījumos un vadāti ne mazāk kā divas stundas. Pēc tam viņi tika pārvietoti uz vienas mašīnas salonu un saslēgti kopā rokudzelžos. Cietušie aizvesti uz lauku mājām Kuldīgas rajonā un tur ieslēgti klētī. Nākamās dienas pusdienlaikā cietušajiem izdevies atlauzt klēts durvis un aizbēgt, liecina apsūdzība.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais