Nosauc par Jāni un saņem naža dūrienu

Šonedēļ Kurzemes apgabaltiesa turpināja skatīt krimināllietu, kurā par slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos apsūdzēti trīs jauni vīrieši. Paskaidrojot rīcības iemeslus, viens no apsūdzētajiem atklājis, ka viņam nepatika, kādā vārdā upuris viņu sauca.

Uz apsūdzēto sola nonācis 28 gadus vecais Z. Zikmanis, 27 gadus vecais K. Herings un viņu vienaudzis G. Šteinbergs, ziņo laikraksts Kurzemes Vārds (KV). Slepkavību viņi pastrādāja pagājušā gada 12. jūlijā kādā Liepājas dzīvoklī, kur brutāli nogalināja nejauši satiktu vīrieti Andri. Viņu iepriekš pazina tikai G. Šteinbergs, kuram cietušais bija draudzenes kaimiņš un māsas draugs. Andri trijotne satika agrā rītā pie bāra. Viņš piekrita ar kompāniju iedzert un uzaicināja pie sevis ciemos. Izdzertā alkohola daudzuma dēļ Andris sācis konfliktēt ar K. Heringu, kā rezultātā upuris ticis iekaustīts un trijotne no viņa bankas konta noņēmusi 65 latus. Par šo naudu viņi nopirkuši alkoholu un uzdzīvi turpinājuši. Izcēlušies jauni konflikti, trijotne turpinājusi upuri sist, līdz Z. Zikmanis viņam divas reizes iedūris kaklā nazi. Pirms notikuma vietas pamešanas vīrieši paņēmuši arī datoru un citas lietas, kuras vēlējās nodot lombardā, taču nodoms izgāzās – viņus aizturēja policija. Jāpiebilst, ka uz trijotnes sirdsapziņas, iespējams, ir arī Andra mātes dzīvība. Sieviete nomira nākamajā dienā, kad uzzināja par dēla nāvi.

Z. Zikmanis vainu vaļsirdīgi atzinis, viņš iepriekš ir piecas reizes sodīts. Savukārt G. Šteinbergam ir deviņu klašu izglītība, un viņš tiesāts trīs reizes. Kā vainu mīkstinošs apstāklis kalpo fakts, ka viņš par notikušo paziņoja policijai, tomēr tiesa ņems vērā faktu, ka tieši viņš ierosināja nogalināto apzagt. Trešais slepkavības līdzdalībnieks K. Herings apsūdzēts par bankas kartes nozagšanu, taču vainu viņš neatzīst. Iemesls konfliktam bijis visai muļķīgs. "Viņš man teica, ka būtu labāk, ja māte mani būtu nosaukusi par Jāni, un viņš visu laiku mani saukāja par Jāni," KV sacījis apsūdzētais.

Prokurors uzskata, ka Z. Zikmanim cietumā jāsēž 16 gadu, G. Šteinbergam 14 gadu, savukārt K. Heringam nebrīvē būtu jāpavada 13 gadu.

Svarīgākais