Internetā apdraudēti arī pieaugušie

"Vēlies padraiskoties ar bargo kundzi?" – šādu piedāvājumu un sīkāku izklāstu par seksuālo rotaļu iespējām sociālajā vietnē Draugiem.lv saņēma Neatkarīgās lasītāja Maija. Viņai ir vīrs, divi bērni un izklaides ar pātagām neinteresē. Gluži pretēji – Maija šo vēstuli uztver kā draudus savai ģimenei un ir nobijusies, ka sūtījumi varētu atkārtoties. Eksperti atzīst, ka Latvijā pieaugušajiem ir pašiem jāpieņem lēmums, ko šādos gadījumos darīt, jo likums internetā lielākoties pasargā bērnus.

Neapmierināts ir arī trīsdesmit divus gadus vecais Ainārs no Talsiem, kuru pirms dažiem mēnešiem bija apsēdis kāds vīrietis, kurš piedāvāja homoseksuālus sakarus. "Es viņam aizrakstīju, ka mani tas neinteresē un, ja neliksies mierā, dabūs pa muti. Bet viņš tad sāka sūtīt visādas rupjības, kas mani aizskar, stāstot, ko viņš izdarīs ar manu māti un tā tālāk. Gribēju viņu atrast un parunāt aci pret aci, bet nesanāca. Beigās nobloķēju viņu," saka Ainārs.

Portāla Draugiem.lv radošais direktors Guntis Meluškāns stāsta, ka portāls nešķiro cilvēkus pēc seksuālās orientācijas. "Ja mūsu portāla lietotāju traucē kāds cits, viņš var nobloķēt pieeju savam profilam konkrētajai personai vai arī ziņot par šo gadījumu administrācijai, ja uzmākšanās ir aizskaroša vai pārlieku agresīva," uzsver G. Meluškāns.

Net-safe Latvia drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska stāsta, ka Latvijas gadījumā Eiropas Savienības programmu akcents ir bērni un jaunieši. Savukārt pieaugušajiem "vajag būt saprātīgiem un izlemt pašiem, kā rīkoties". Centrs ar dažādām kampaņām izglīto vecākus, skolotājus un bibliotekārus, kuri tālāk zināšanas nodod bērniem. "Katram ir tiesības ignorēt aizskarošus tekstus. Protams, tas nav patīkami, bet tas ir internets un katrs to izmanto saviem mērķiem, tāpēc ir jāpielāgojas. Arī uz ielas nāk klāt cilvēki un piedāvā, lai kaut ko nopērk. Internetā uzrunāt ir daudz vienkāršāk," saka M. Katkovska.

Ja saņemat nepatīkamus un aizskarošus vēstījumus, speciāliste iesaka tos ignorēt. Ja ir aizdomas, ka cilvēks varētu aizskart bērnus, jāziņo interneta vietnes vadītājiem. "Seksu pieaugušam cilvēkam var piedāvāt, bet, ja to dara nepilngadīgajam, sāk darboties krimināllikums. Piemēram, arī vervēšana ir krimināli sodāma, tomēr ir daudz gadījumu, kad pieaugušie uzķeras," secina M. Katkovska.

Pētījumi liecina, ka jauniešu un bērnu vidū lielākā problēma ir pazemošana skolā, kas tiek pārnesta uz internetu. Tas izpaužas kā bilžu ķēmošana, rupju komentāru rakstīšana u.c. "Šobrīd internets nav tikai mājās vai skolā, bet arī uz ielas, parkos, ceļojumos. Internets telefonā un tehnoloģiju attīstība ir liels izaicinājums," uzsver speciāliste.

Nākammēnes, 8. februārī, notiks Pasaules drošāka interneta diena, kuras laikā notiks vairākas diskusijas par tematu Internets nav spēle, tā ir tava dzīve. Savukārt skolotāji tiks pie jaunas rokasgrāmatas.

Svarīgākais