"Neatkarīgās" demolētāju nodod iztiesāšanai

© f64

26 gadus vecs rīdzinieks ar 11 klašu izglītību, neprecējies, nestrādā, agrāk četras reizes sodīts – tāds ir Neatkarīgās redakcijas un tās izdevēja SIA Mediju nams telpu demolētāja un apzadzēja portrets.

Krimināllietu par virkni zādzību, tostarp 2009. gada nogalē un 2010. gada pirmajās dienās paveiktajām noziedzīgajām darbībām Neatkarīgajā, Rīgas tiesas apgabala prokuratūra nosūtījusi izskatīšanai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra kopumā konstatējusi 12 zādzības epizožu, kurās laupītājs, lai sagādātu sev iztikas līdzekļus, izdarot svešas kustamās mantas nolaupīšanu, kopumā nozadzis mantas par kopējo summu 27 640 latu.

Apsūdzētais 2009. gada 16. oktobrī tika atbrīvots no cietuma, kur atradās trīs gadus un deviņus mēnešus. Mantkārīgu motīvu vadīts, desmit dienu pēc nokļūšanas brīvībā viņš nolēma iet zagt. Brīvībā esot, viņam spēkā bija arī tiesas uzliktais papildsods – policijas kontrole uz trim gadiem.

Zagšanu un telpu demolēšanu jaunietis veica līdz 2010. gada 8. janvārim. Nepilnos divarpus mēnešos viņš dažādās Rīgas vietās nozaga vairākus datorus, monitorus, skaidru naudu, Rolex pulksteni, dārgu mobilo telefonu un naudas makus.

Laupītājs Neatkarīgās redakcijā nozaga vairākus monitorus un datorus, portatīvo datoru, projektoru, uzlauza seifu, izdemolēja telpas, kā arī izsita vairāku kabinetu stikla durvis. Kopš pagājušā gada 18. janvāra viņš ir aizturēts un par nodarīto ir piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Uzbrukumā Neatkarīgajai visnopietnāk cieta galvenās redaktores Anitas Daukštes kabinets, kuram bija izsistas stikla durvis, izvandītas visas atvilktnes, izmētāti dokumenti.

Pēc prokuratūras uzrādītās apsūdzības, vainīgais savu vainu ir atzinis pilnībā. Tāpat viņš atklājis, ka nozagtās mantas pārdevis nepazīstamiem vīriešiem Latgalītes tirgū, savukārt kādā dzīvoklī nozagtā maka saturu paturējis, taču pašu maku un telefonu izmetis. No kāda apzagtā Vecrīgas dzīvokļa iegūto 600 latu vērto mobilo telefonu un naudas maku vīrietis izsviedis Daugavā, zelta gredzenu un portatīvo datoru pārdevis kādam uz ielas apturēta taksometra vadītājam.

Krimināllietā teikts, ka četras reizes tiesātais izdarīto ļoti nožēlo un vēlas atlīdzināt cietušajiem radītos materiālos zaudējumus. Prokuratūras apsūdzībā uzrādīts, ka Mediju nama apzagšanā piedalījusies vēl viena persona – 1976. gadā dzimis vīrietis, kuru policija aizturēja tieši mēnesi pēc tam, kad jau bija aizturēts zādzības iniciators. Otrais aizturētais atšķirībā no pirmā iepriekš nebija tiesāts, tāpēc viņam izraudzīts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis

Apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 175. panta 4. daļas, kas paredz par zādzību, ja tā izdarīta lielā apmērā, sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, kā arī 185. panta 1. daļas – par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu – sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.

Svarīgākais