Policists ignorē ziņojumu par iespējamu noziegumu, mudina to atsaukt, tikmēr no seksuālas vardarbības ciešs bērns

© Ģirts Ozoliņš/F64

Iekšējās drošības birojs (IDB) Dienvidkurzemes prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret bijušo Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonu, kura, pildot amata pienākumus, faktiski ignorējusi ziņojumu par iespējamu noziegumu pret bērnu un šīs bezdarbības dēļ nepilngadīgais cietis no seksuālas vardarbības, vēsta liepajniekiem.lv 

IDB informē, ka policists, pildot amata pienākumus, pieļāvis bezdarbību iesnieguma izskatīšanā.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka likumsargs saņēmis iesniegumu no kādas privātpersonas, kura informējusi par tai zināma cilvēka iespējamu prettiesisku rīcību pret nepilngadīgo. Taču policists nav veicis iesniegumā norādīto faktu pārbaudi, nav ziņojis par saņemto informāciju bērnu tiesību aizsardzības iestādēm, bet tā vietā veicinājis, lai privātpersona atsauc savu iesniegumu.

Policista bezdarbības dēļ pret nepilngadīgo paveikts sevišķi smags dzimumnoziegums.

IDB informē, ka dzimumnoziedznieks pēcāk saukts pie kriminālatbildības un notiesāts ar vairāk nekā 10 gadu ilgu brīvības atņemšanu.

Pret bijušo Valsts policijas amatpersonu rosināts uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 319. panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu - valsts amatpersonas bezdarbība.

Par šādu noziedzīgu nodarījumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai arī īslaicīga brīvības atņemšana, probācijas uzraudzība, sabiedriskais darbs vai naudas sods.

Viņš no dienesta atvaļinājies ar šo kriminālprocesu nesaistītu iemeslu dēļ, norādīja VP Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Madara Šeršņova.

Viņa arī atklāja, ka neviena cita VP amatpersona saistībā ar notikušo disciplinārsodu nav saņēmusi.