Latvijas policija izmeklē lietu par sieviešu vervēšanu fiktīvu laulību rīkošanai Īrijā

Latvijas policija patlaban strādā pie kādas lietas izmeklēšanas par Latvijas sieviešu organizēšanu braucieniem uz Īriju, lai tur slēgtu fiktīvas laulības ar vīriešiem, kas nav Eiropas Savienības pilsoņi.

Kriminālprocess tika sākts vēl 2009.gada septembrī, bet nu izmeklēšana nonākusi noslēguma stadijā. Patlaban vēl tikai tiek gaidītas atbildes no Īrijas uz trim tiesiskās palīdzības lūgumiem, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas preses pārstāve Linda Neimane-Zobena.

Kriminālprocess tika sākts pēc Krimināllikuma 154.1.panta 3.daļas - par cilvēku tirdzniecību, ja šīs darbības izdarījusi organizēta grupa. Minētais likuma pants vainīgās personas paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Kā norādīja policijas pārstāve, kriminālprocesā vēl notiek pirmstiesas izmeklēšana, kuras laikā ir noskaidroti pieci Latvijas pilsoņi, kuri nodarbojās ar sieviešu vervēšanu, piedāvājot labi apmaksātas darba iespējas Īrijā, gan slēpjot patieso brauciena mērķi, gan neslēpjot to. Sievietēm tika teikts par iespēju noslēgt fiktīvas laulības bez nolūka izveidot ģimeni ar trešo valstu pilsoņiem. Pirmstiesas izmeklēšanā tika noskaidrotas divas personas Īrijā, kuras sagaidīja sievietes un organizēja fiktīvas laulības bez nolūka izveidot ģimeni. Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā par cietušām tika atzītas trīs Latvijas pilsones, kā arī liecinieku statusā ir nopratinātas vēl vairākas personas.

Pirmstiesas izmeklēšanai ir pamats uzskatīt, ka gan Latvijā, gan Īrijā ar sieviešu vervēšanu fiktīvajām laulībām bez nolūka izveidot ģimeni un to organizēšanā nodarbojas un ir iesaistītas vairākas personas, kuras ir izveidojušas savus gan sieviešu vervēšanas tīklu, gan klientu jeb potenciālo vīru tīklu, kuriem ir nepieciešamas fiktīvas laulības bez nolūka izveidot ģimeni, lai iegūtu iespēju brīvi pārvietoties un uzturēties Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Policija norāda, ka patlaban pirmstiesas izmeklēšana ir nonākusi nobeiguma stadijā, proti, pirmstiesas izmeklēšana no Latvijas Valsts policijas pārstāvju puses ir veikta pilnīgi un vispusīgi, ievērojot Latvijas likumdošanu, to arī pēc lietas pārbaudes atzina Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors, kurš veic šīs lietas uzraudzību. Vēl gan izlemts par lietas tālāko virzību, jo nav saņemtas atbildes no Īrijas tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem uz trim nosūtītajiem tiesiskās palīdzības lūgumiem. Pēdējās tikšanās laikā "Eirojust" Īrijas puse informēja, ka pirmie divi tiesiskās palīdzības lūgumi jau ir sagatavoti.

Kā iepriekš aģentūrai LETA pastāstīja nu jau bijušais Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis, sievietēm par stāšanos fiktīvā laulībā solīta samaksa līdz 3000 eiro (aptuveni 2100 latu).

Latvijā šī ir pirmā šāda veida lieta, tādēļ policija pagaidām par tās izmeklēšanu runā izvairīgi. Lai gan oficiālu datu nav, tomēr, pēc policijas rīcībā esošās informācijas, šādas fiktīvi noslēgtas laulības Īrijā varētu būt simtiem.

Citā virzienā izmeklēšanas darbu veic Īrijas kolēģi, kuri Latvijai bija nosūtījuši tiesiskās palīdzības lūgumu, ko Latvijas policija jau izpildījusi. Īriem esot ''robi'' likumdošanā, kas arī apgrūtina šādu laulību slēgšanas apkarošanu.

Īrijas valdība izdevusi vadlīnijas laulību reģistrācijas birojiem cīņai ar fiktīvajām laulībām starp sievietēm no Austrumeiropas un nelegālajiem imigrantiem no Āzijas, vēsta Īrijas laikraksti.

Svarīgākais