Rosina apsūdzēt uzņēmēju par nepatiesu ziņu sniegšanu, lai piedalītos IeM iepirkuma konkursā

© f64.lv, Emīls Desjatņikovs

Iekšējās drošības birojs (IDB) aprīļa sākumā rosinājis sākt kriminālvajāšanu pret uzņēmēju par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu par finanšu līdzekļu piederību un patieso labuma guvēju, lai tā pārstāvētais uzņēmums varētu piedalīties Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra (IC) videonovērošanas sistēmas iepirkuma konkursā, informē IDB.

IDB pirmstiesas izmeklēšanas gaitā guva pierādījumus tam, ka uzņēmuma valdes loceklis apzināti sniedza nepatiesas ziņas kredītiestādei par uzņēmumam piesaistīto norēķinu kontu patiesā labuma guvēju, kā arī valsts institūcijai - par uzņēmuma patiesā labuma guvēju, lai tādējādi, atbilstoši likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā nosacījumiem, uzņēmēja pārstāvētais uzņēmums varētu piedalīties iepirkumā.

IDB rosinājis apsūdzēt valdes locekli pēc Krimināllikuma panta par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu par finanšu līdzekļu piederību un patieso labuma guvēju.

Vienlaikus sākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu uzņēmumam, kā interesēs iespējamo noziedzīgu nodarījumu izdarīja tā valdes loceklis, un šis process kopā ar krimināllietas materiāliem ir nodots prokuratūrai.

IDB arī informēja, ka birojs aprīlī prokuratūrai nodoto lietu izdalīja atsevišķā lietvedībā no cita kriminālprocesa, kurā martā noslēgta pirmstiesas izmeklēšana un kriminālprocess nosūtīts prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai par IC amatpersonu iespējami izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem videonovērošanas sistēmas iepirkuma procedūrā.

Patlaban nav zināms, vai minētais iepirkums saistīts ar 2020.gada februārī reģistrēto uzņēmumu "KB Open", kura darbības iepriekš izmeklēja IDB.

"KB Open" kādreizējais īpašnieks bija Kārlis Bole, kura īpašumā firma atradās līdz 2021.gada martam. LETA zināms, ka IDB šogad marta beigās daļā pret Boli kriminālprocesu izbeidzis.

Pēc Boles aiziešanas firmas īpašniece ir Gerda Gotļevska.

Uzņēmuma gada pārskats liecina, ka pērn uzņēmums aktīvi nav darbojies un tam nav bijuši darbinieki.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka uzņēmums 2021.gadā uzvarējis trīs IC iepirkumos par videonovērošanas kameru iegādi, videokameru iegādi un uzstādīšanu uz četriem gadiem, kā arī drošu tehnoloģisko rīku un risinājumu izveidi četriem gadiem par kopējo summu 2 676 420 eiro.

Tikmēr Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā patlaban atrodas cita krimināllieta, kurā bijusī IC amatpersona Līga Peipiņa apsūdzēta par bezdarbību 2,9 miljonus eiro vērtā iepirkumā.

Tāpat Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētā atrodas vēl viena krimināllieta, kurā toreizējā IC priekšniece Līga Lapiņa apsūdzēta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka

Lapiņa uz apsūdzēto sola nonākusi, jo uz viņu krīt aizdomas par dienesta telefona iespējamu izblēdīšanu eksministra Sanda Ģirģena privātai lietošanai.