Pagaidām atbrīvo Alojā nogalinātās sievietes meitu

Tiesa atbrīvojusi no apcietinājuma 15 gadus veco meiteni, kuru tur aizdomās par savas mātes un brāļa slepkavību. Kaut arī daļa Staiceles iedzīvotāju smagajā noziegumā vaino meiteni, policija aicina neizdarīt pāragrus secinājumus.

Nogalinātās Alojas novada domes preses sekretāres Ievas Drones meita ievietota kādā aprūpes iestādē. Sociālie dienesti neatklāj, kā meitene jūtas, taču uzsver, ka viņai sniegs visu nepieciešamo palīdzību. Staiceles Sociālā dienesta vadītāja Inga Brente-Mieze Neatkarīgajai stāsta, ka atbalstu pusaudze saņem no vairākām iestādēm.

"Viņai nav nedz vecmāmiņas, nedz tēva vai citu tuvinieku. Pagaidām ievietojām viņu aprūpes iestādē, lai meitenei ir kāds pārstāvis. Sniedzam nepieciešamo psihologa un citu palīdzību," stāsta Alojas novada Bāriņtiesas priekšsēdētāja Antra Ozola.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma noliedz pārvaldes vadītāja Imanta Mitrošenko iepriekš sacīto, ka noziegums par 80% jau atklāts un iespējamā slepkava ir I. Drones meita. "Tikai tiesa var kādu atzīt par vainīgu. Nevajag izdarīt priekšlaicīgus secinājumus, jo tam bērnam vēl ir jādzīvo," saka D. Jukāma.

Versiju, ka brāļa un mātes slepkavībā vainīga 15 gadus vecā Anete, raidījumam Degpunktā izteica vairāki Staiceles iedzīvotāji. Staiceles pilsētas pārvaldes vadītāja Ausma Plūme stāstīja, ka meitene bieži nav bijusi mājās, jo dzīvojusi kopā ar 21 gadu veco draugu. Strīds ģimenē radies Anetes dzīvesveida dēļ, ko nogalinātā māte nav atbalstījusi. Par I. Droni iedzīvotāji saka visgaišākos vārdus. "Viņa negribēja ielaist sevī ļaunu. Nezinu, kāpēc šis ļaunums pie viņas atnāca," neizpratnē ir A. Plūme. Arī septiņus gadus veco Valtu vietējie raksturo siltiem vārdiem.

Novada domes priekšsēdētāja nelaimes vietā sastapusi arī Aneti, kura raudājusi un ļoti pārdzīvojusi radinieku nāvi. Policija aizturēja gan meiteni, gan viņas draugu. Tiesa lēma, ka puisis jāpatur apcietinājumā, un tas nozīmē, ka ir savākti pietiekami daudz pierādījumu, lai uzsāktu kriminālprocesu.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Limbažu rajona nodaļas priekšnieka vietnieks Aldis Skrastiņš bija viens no pirmajiem, kurš ieradās notikuma vietā. Apmēram 100 kvadrātmetrus plašā pusotrstāvu ēka, kurā glābēji atrada mirušos, bijusi stipri piedūmota. Ugunsdzēsējus izsaukusi pašvaldības policija, kas todien meklējusi Valtu, kurš neieradās skolā.

"Ar šļūteni vērām durvis vaļā. Aizdedzinātas bija divas istabas, nelaimes gadījumos tā parasti nenotiek. Vienā istabā dega gulta, otrā gruzdēja matracis un grīda. Logi bija hermētiski noslēgti un šīberi vaļā, tāpēc skābeklis nenāca klāt un māja nenodega," saka A. Skrastiņš.

Abi mirušie bija novietoti starp istabu un virtuvi, kur bija vislielākā vilkme. Dēla galva atradās pie mātes kājām, bet mātes galva pie dēla kājām. A. Skrastiņš norāda, ka tā parasti nevienu neglābj, turklāt bērni no liesmām mēdz slēpties skapī vai istabas stūrī. Pēc neoficiālas informācijas, Valtam bijis pārgriezts kakls, savukārt mātei konstatētas vairākas dūrienu pēdas un seja bijusi klāta zilumiem. Mediķiem ir skaidrs, ka abi Staiceles iedzīvotāji nenomira no saindēšanās ar dūmiem – nāve iestājusies agrāk.

A. Skrastiņš dienesta laikā piedzīvojis līdzīgus gadījumus un saka, ka šoreiz vainīgos iegāzusi muļķība. "Ja viņi būtu kārtīgāk sakurinājuši, būtu grūti saprast, kas ar mirušajiem noticis. Ja cilvēka ķermenis sadeg, tas paliek uz pusi mazāks, reizēm pat grūti atšķirt – cilvēks vai kaķis," saka pieredzējušais ugunsdzēsējs.

Policijā par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 118. panta Slepkavība sevišķi pastiprinošos apstākļos 2. daļas – ja noslepkavotas divas vai vairākas personas. Par šo noziedzīgo nodarījumu soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu no 15 līdz 20 gadiem.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais