Jelgavā pieķerti kontrabandisti; konfiscētas 15 tonnas tabakas izstrādājumu

© f64.lv, Reinis Hofmanis

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldē sākts kriminālprocess par iespējamu nelikumīgu tabakas izstrādājumu pārvietošanu lielā apmērā, informē VID pārstāvji.

Martā VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas, sadarbojoties ar Lietuvas muitas krimināldienestu, pēc iepriekšējas operatīvās informācijas par, iespējams, nelikumīgu tabakas izstrādājumu pārvietošanu Latvijā, veica kontroles pasākumus. Jelgavas novadā tika konstatēts, ka no vienas automašīnas uz otru tiek pārkrauta akcīzes prece -15 055 kilogrami neapstrādātas tabakas, kura, pēc kravas pavaddokumentiem, bija jāved no Bulgārijas uz Igauniju.

Par konstatēto noziedzīgo nodarījumu VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221.panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm par nelikumīgu tabakas izstrādājumu pārvietošanu lielā apmērā.

Četras personas - trīs Latvijas pilsoņi un viens Polijas pilsonis, atzītas par aizdomās turētiem, un tiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Ja tabakas izstrādājumi būtu realizēti Latvijas tirgū, pēc sākotnējiem aprēķiniem, valstij būtu nodarīti zaudējumi nenomaksātā akcīzes nodokļa veidā ne mazāk kā 1,24 miljonu eiro apmērā.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 19.pantam neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.