Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Astras brāļa slepkavam stājies spēkā tiesas spriedums - mūža ieslodzījums

© Oksana Džadana/F64

Senāta Krimināllietu departaments 22.martā pieņēma lēmumu neierosināt kasācijas tiesvedību krimināllietā apsūdzībā par dubultslepkavības izdarīšanu 2019.gada 22.martā Talsu novadā un apsūdzētajam piespriesto mūža ieslodzījumu, informēja Augstākās tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

Portāls NRA jau rakstīja, ka 2019. gada 22. martā Talsu novadā tika noslepkavots Padomju disidenta Gunāra Astras brālis Harijs un viņa sieva.

Izvērtējot apsūdzētā kasācijas sūdzībā minētos argumentus, Senātam neradās šaubas par pārsūdzētā nolēmuma tiesiskumu.

Senāts lēmumā norāda, ka apelācijas instances tiesa, izvērtējot lietā iegūtos pierādījumus, tajā skaitā apsūdzēto, cietušo un liecinieku liecības, pamatoti secinājusi, ka apsūdzētais izdarīja divu personu tīšu prettiesisku nonāvēšanu. Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Līdz ar Senāta lēmumu stājas spēkā Kurzemes apgabaltiesas 2021.gada 30.augusta spriedums, ar kuru apsūdzētais atzīts par vainīgu Krimināllikuma 118.panta 2.punktā paredzēta noziedzīga nodarījuma izdarīšanā par divu personu tīšu prettiesisku nonāvēšanu (slepkavību) sevišķi pastiprinošos apstākļos ar sevišķu cietsirdību, apzinoties, ka personas ir bezpalīdzības stāvoklī, un tā saistīta ar laupīšanu. Apsūdzētais sodīts ar mūža ieslodzījumu un probācijas uzraudzību uz 3 gadiem. No apsūdzētā piedzīta mantiskā zaudējuma kompensācija 4758,41 euro, morālā kaitējuma kompensācija 10 000 euro, procesuālie izdevumi par cietušajiem izmaksāto valsts kompensāciju 4300,01 euro un procesuālie izdevumi valsts labā par zvērinātu advokātu sniegto juridisko palīdzību 1526,00 euro. Otrs lietā apsūdzētais apsūdzībā pēc Krimināllikuma 313.panta otrās daļas par iepriekš neapsolītu sevišķi smaga nozieguma rīku un pēdu slēpšanu sodīts ar brīvības atņemšanu uz 1 gadu 9 mēnešiem.